Кламер БГ - Новини: Трима загинали, десетина в болница след жп катастрофа в Чехия

Трима загинали, десетина в болница след жп катастрофа в Чехия

Европа

|
Ср, 04 Авг 2021г. 18:02ч.
Трима загинали, десетина в болница след жп катастрофа в Чехия

Трима загинали, десетина в болница след жп катастрофа в Чехия

Трима души загинаха и десет бяха откарани в болници с опасност за живота днес в Чехия след сблъсък между бърз влак и крайградски пътнически влак, предаде Ройтерс.

До катастрофата се е стигнало, след като бързият влак, пътуващ от Мюнхен до Прага, не се съобразил със знака "Стоп" и се ударил челно в пътническия влак в района на село Милавче, Западна Чехия.

Тримата загинали са машинистите на двата влака и една пътничка, заяви говорител на полицията.

Влаковете, които принадлежат на Чешките железници, са се сблъскали малко след 08:00 ч. местно време.

Регионалната спасителна служба съобщи, че няколко ранени са били откарани с хеликоптери до близкото село Милавче. Десет германски пасажери с леки наранявания са били откарани с линейка до болници в Германия, съобщи координатор на чешките здравни власти и допълни, че петдесет души са получили по-леки травми, които не налагат прием в болница.

Чешкият министър на транспорта Карел Хавличек, който посети мястото на катастрофата, определи ситуацията като сериозна и благодари на здравните служби и спасителите за бързата реакция.

По чешките железопътни линии често се случват инциденти. Технологиите за безопасност на много места са остарели. Преди година трима души загинаха при челен сблъсък на влакове в Рудните планини.

Чешкото правителство представи тогава програма за модернизация. Модерната Европейска система за контрол на влаковете е приложена до момента към около 200 км от чешката мрежа. До 2025 г. тя трябва да обхване всички основни железопътни коридори.

Материалните щети от днешната катастрофа по първоначални оценки възлизат на милиони евро.

mediapool.bg