Кламер БГ - Новини: Гърция и Турция се обвиняват в нарушения на въздушното пространство

Гърция и Турция се обвиняват в нарушения на въздушното пространство

Европа

|
Съб, 21 Май 2022г. 17:47ч.
Гърция и Турция се обвиняват в нарушения на въздушното пространство

Гърция и Турция се обвиняват в нарушения на въздушното пространство

Гърция отхвърля твърденията на Турция за нарушаване на въздушното й пространство от гръцки самолети над Егейско море и ги счита за неоснователни. Това се казва в изявление на гръцкото МВнР

"Отхвърляме неоснователните и неверни твърдения на турското Министерство на външните работи за предполагаеми нарушения на турското въздушно пространство от гръцки самолети преди няколко дни. Тези обвинения са поредният опит на Турция да заблуди и да се освободи от отговорност за своите незаконни и провокативни действия", казва се в изявлението. Според министерството "да се обвинява Гърция в провокативни действия от страна, която наскоро извърши 42 прелитания (на военните си самолети) над територията на Гърция само за един ден и заплаши Гърция с война в нарушение на основните принципи на Устава на ООН, е най-малкото парадоксално".

Атина смята, че Турция "за пореден път подкопава с действията си регионалната сигурност и стабилност, както и сплотеността на НАТО в критичен момент".

Ден по-рано Турция обвини Гърция, че е нарушила въздушното й пространство над Егейско море, по-специално западно от остров Гьокчеада на 16 май 2022 г. и западно от Енес на 17 май 2022 г.

Същия ден гръцкото МВнР осъди нарушаването на въздушното пространство от турски изтребители, които се приближиха до гръцкия пристанищен град Александруполис на разстояние от 2.5 морски мили, и остро протестира пред Анкара.

Турция не признава гръцка въздушна зона от 10 мили около нейното крайбрежие и островите, като се има предвид, че гръцкото въздушно пространство, подобно на териториалните води, е ограничено до шест морски мили. В резултат на това турските изтребители с оръжия на борда редовно нахлуват във въздушното пространство и района за информация за полетите на съседна държава, без да предоставят план за полети. Гърция пък вдига самолетите си за прихващането им.

mediapool.bg