Кламер БГ - Новини: Грузия внася спешно молба за членство в ЕС

Грузия внася спешно молба за членство в ЕС

Европа

|
Ср, 02 Март 2022г. 20:27ч.
Грузия внася спешно молба за членство в ЕС

Грузия внася спешно молба за членство в ЕС

Бившата съветска република Грузия, която има излаз на Черно море, възнамерява да внесе утре молба за присъединяване към Европейския съюз, предадоха световните агенции в сряда.

Това става ден, след като нападнатата от Русия Украйна внесе такова спешно искане в Брюксел.

Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" след консултации с правителството взе решение да внесе на 3 март в ускорен режим заявка за предоставяне на статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи изпълнителният секретар на формацията Иракли Кобахидзе.

"Предвид общия политически контекст и новите реалности, членовете на политическия съвет на "Грузинска мечта" взеха политическо решение да бъде подадена молба за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС незабавно въз основа на консултации с министър-председателя Иракли Гарибашвили. Грузинското правителство под ръководството на министър-председателя вече подготвя в ускорен режим молба за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС, която утре ще бъде официално изпратена до структурите на ЕС от името на грузинското правителство", заяви Кобахидзе.

mediapool.bg