Кламер БГ - Новини: В Деня на Европа тръгва граждански дебат за бъдещето на ЕС

В Деня на Европа тръгва граждански дебат за бъдещето на ЕС

Европа

|
Нед, 09 Май 2021г. 19:45ч.
В Деня на Европа тръгва граждански дебат за бъдещето на ЕС

Символично в Деня на Европа започва работата си Конференцията за бъдещето на Европа, която чрез граждански панели и многоезичната цифрова платформа ще даде възможност на младите хора да споделят идеите и препоръките си за тласък напред на Европейския съюз.

Те ще бъдат взети под внимание и проучени от трите европейски институции.

"Искаме да създадем реален тласък отдолу нагоре. Конференцията ще бъде много повече от упражнение по изслушване; тя ще бъде начин за действително участие на гражданите в очертаването на нашето общо европейско бъдеще", коментира съпредседателят на Изпълнителния съвет на Европарламента Ги Верхофстад. Според него основите са положени - цифрови и съвещателни демократични експерименти, които никога досега не са били изпробвани на равнище ЕС. "Ще гарантираме, че след това техните тревоги и предложения ще получат политически отговор. Това е нещо ново и вълнуващо, и започва днес", допълни той.

От името на председателството на Съвета на ЕС португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш заяви: "От Порто до Страсбург, днес честваме Деня на Европа и началото на Конференцията за бъдещето на Европа, и думите на президента Марио Соареш идват на ум, когато през 1976 г. засвидетелства: "Преосмислянето на Европа и нейното бъдеще е постоянен дълг на всички европейци. Съвместно начинание, което трябва да бъде продължено със смирение, като се има предвид историческата значимост на общите ни цели".

"Създаваме пространство, в което гражданите могат да разискват наравно с избраните представители, за да очертаят бъдещето на Европа. Това никога не е било провеждано досега, но сме уверени, че то ще укрепи както нашия Европейски съюз, така и нашата представителна демокрация. Няма по-добра дата за честване на това от 9 май", посочи заместник-председателят на Комисията Дубравка Шуица, отговаряща за демокрацията и демографията.

Основната пречка пред ЕС да се превърне в силен глобален играч е липсата на визия и на стратегическа търпимост, заяви обаче президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод Деня на Европа 9 май.

Той подчерта, че ЕС има нужда от нов подход и структурна реформа, особено по отношение на механизма на вземане на решения.

"Очевидно е, че без приноса и подкрепата на Турция ЕС няма да успее да запази силата си", подчерта държавният глава, цитиран от Анадолската агенция.

Според Ердоган, въпреки политиката на двоен стандарт и препятствия, Турция запазва своята решимост постигането на стратегическата си цел – членство в Европейския съюз.

Денят на Европа бе отбелязан у нас с издигане на знамето на Европейския съюз пред сградата на президентската администрация.

"Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и на света", коментира пред журналисти президентът Румен Радев честването на 9 май като Ден на Европа от страните членки на ЕС и Ден на победата в Русия. Според него е излишно те да бъдат съпоставяни и да се спори кое е по-значимо, защото "историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента".

Държавният глава посочи, че не трябва да забравяме зверствата на нацизма и винаги трябва да помним саможертвата на онези, които "изправиха достойно глави в защита на човечеството".

Премиерът в оставка Бойко Борисов написа във Фейсбук, че "днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме да развиваме и надграждаме идеята за европейско обединение, зародила се преди 71 години".

"Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света и съм горд, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения. В последните години положихме много усилия, за да бъде страната ни достоен и активен член на ЕС. Наш дълг като част от Обединена Европа е да развиваме нейната сила, основана на мир, свобода и солидарност". посочи Борисов.

"На днешната дата отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. Почитаме паметта на жертвите на ужасяващата война, която даде на човечеството най-мрачните уроци. И помним предупреждението на историята - че политиците с власт могат да поведат обществата както към техния възход, така и към общочовешки трагедии. Затова днес сме длъжни да подхождаме с разум и отговорност - за да гарантираме завещания ни мир и да постигаме прогрес", допълни още лидерът на ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева поздрави гражданите на Европейския съюз от името на България по случай днешния Ден на Европа с видеоклип, в който всеки от външните министри на ЕС говори на родния си език.

"Ние сме заедно както по време на кризи, така и при успехи в името на идеята за силна, обединена и просперираща Европа, Европа на нашите споделени ценности. Честит празник!", казва Захариева в приветствието.

mediapool.bg