Кламер БГ - Новини: Бундестагът ще гласува Олаф Шолц за канцлер на 8 декември

Бундестагът ще гласува Олаф Шолц за канцлер на 8 декември

Европа

|
Четв, 02 Дек 2021г. 17:05ч.
Бундестагът ще гласува Олаф Шолц за канцлер на 8 декември

Олаф Шолц, Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският парламент ще гласува кандидатурата на социалдемократа Олаф Шолц за канцлер на Германия на 8 декември. С този вот официално ще приключи 16-годишното управление на Ангела Меркел, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Бундестага.

Шейсет и три годишният Олаф Шолц трябва да бъде избран с мнозинство от 736-те членове на Бундестага, преди същия ден да му бъдат предадени правомощията на канцлер.

Процесът на избор на канцлер е строго регламентиран. След избирането му от депутатите бъдещият канцлер ще бъде приет от президента, който връчва на него и на министрите му "акт за назначаване", отбелязвайки официалното начало на четиригодишния му мандат. След това канцлерът се връща в Бундестага, за да положи клетва, преди да пристигне в канцлерството за предаване на правомощията.

Като бъдещ канцлер Олаф Шолц ще бъде начело на безпрецедентна коалиция от три партии, сформирана от социалдемократите, "Зелените" и либералите. Подобно на своите предшественици, той ще направи първата си визита в чужбина в Париж.

Процедурата по утвърждаване на бъдещия канцлер ще се състои в разгара на здравна криза в Германия. Още преди да встъпи в длъжност, Шолц вече работи усилено по въпроса, като взима решения за нови мерки срещу разрастването на пандемията.

Бъдещият канцлер участва днес в среща с Меркел и лидерите на 16-те германски провинции, за да вземат решение за нови ограничения, които трябва да бъдат насочени като приоритет към неваксинираните.

Задължителната ваксинация, която Шолц подкрепя, може да бъде гласувана в парламента до края на годината, за да влезе в сила през февруари или март.

mediapool.bg