Кламер БГ - Новини: САЩ мислят за увеличаване на военното си присъствие в България

САЩ мислят за увеличаване на военното си присъствие в България

Европа

|
Ср, 14 Апр 2021г. 12:36ч.
САЩ мислят за увеличаване на военното си присъствие в България

САЩ трябва да разположат повече военни край Черно море в България и Румъния, каза бившият американски министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

Тяхната цел ще е да отразят потенциална агресия от страна на Русия на фона на засилващо се напрежение между Москва и Вашингтон.

Еспър, който сега е преподавател в института "Маккейн" за международно лидерство в Аризонския университет, мисли, че "трябва да продължим да се опълчваме на Русия и да се опитваме да се противопоставяме на тяхното лошо поведение".

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да подсили НАТО с разполагането на още сили в Полша, "в балтийските страни, ако е оправдано, и на места като Румъния и България, ако не на постоянна, на ротационна база", каза бившият шеф на Пентагона в интервю за Ройтерс.

Във вторник американският президент Джо Байдън настоя пред руския си колега Владимир Путин да намали напрежението, предизвикано от руското военно струпване край границата с Украйна, и му предложи да се срещнат на неутрален терен.

България и САЩ ползват съвместно три бази у нас - летищата Безмер и Граф Игнатиево, както и учебния полигон "Ново село".

САЩ разполагат до 2500 военни у нас, които може да нараснат двойно в периоди на ротация.

Към момента няма официални данни САЩ да планират увеличаване на военното присъствие в България, но това не се изключва.

Засилването на американското военно присъствие става и под формата на съвместни военни учения или такива под егидата на НАТО.

САЩ и България подписаха 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество миналата година. Основната й цел е задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане на изпълнението на целите на способностите на НАТО и други.

Отношенията между двете страни се развиха след покупката на изтребителите F-16. Сега предстои да се договори и сделка за още 8 машини.

mediapool.bg