Кламер БГ - Новини: Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц се оттегля от политиката

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц се оттегля от политиката

Европа

|
Четв, 02 Дек 2021г. 14:51ч.
Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц се оттегля от политиката

Курц обявява решението си да напусне политиката, Сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц заяви днес, че се оттегля от политиката и от лидерската позиция в Австрийската народна партия, предаде в четвъртък от Виена Ройтерс.

Курц се оттегли от канцлерския пост през октомври, след като срещу него бе започнато разследване по подозрение за корупция.

Курц бе доминираща фигура в партията си и в австрийския политически живот от 2017 г., когато стана партиен лидер, а след това и канцлер.

На пресконференция днес той заяви, че напълно се оттегля от политиката, като направи кратък преглед на своята десетгодишна политическа кариера като държавен министър, министър на външните работни и федерален канцлер. "Постоянният ми стремеж е бил да дам най-доброто от себе си", заяви Курц и изброи основните теми на своето управление в областта на вътрешната и на външната политика.

Като основни причини за решението си да се оттегли Себастиан Курц назова натрупаната умора от десетте години във властта, белязани от изключително напрежение в непрекъсната, изискваща голяма концентрация работа, от моменти на голяма радост и дълбоки разочарования. Но посочи и лични мотиви - раждането на сина си преди няколко дни и желанието му да се посвети на своето семейство.

"Страстта ми към политиката намаля", констатира Курц и добави: "Разбира се, че съм взимал и грешни решения, същевременно заявявам ясно: не съм нито светец, нито престъпник. Аз съм човек със силни и слаби страни". Той изрази увереност, че ще дойде денят, в който ще може да докаже пред съда, че обвиненията, довели до разследването срещу него от прокуратурата за борба със стопанските престъпления и корупцията, са неоснователни.

Курц е разследван по подозрение в неверни изявления пред анкетната комисия, разследваща т.нар. скандал Ибиса, и по подозрение в злоупотреба с доверие. Скандалът е свързан с разпространен през май 2019 г. тайно заснет видеозапис, в който бившия заместник на Курц в правителството, крайнодесният политик Хайнц-Кристиан Щрахе, да разговаря на испанският остров Ибиса за съмнителни методи за партийно финансиране и купуване на политическо влияние.

Курц е обвиняван и за подпомагане на политическата си кариера с пари на данъкоплатците. Той отрича да е направил нещо нередно.

В днешното си изявление той благодари за десетгодишното сътрудничество на своя екип, на министрите, коалиционните си партньори, президента на републиката и председателя на парламента. Курц благодари и на всички избиратели, осигурили двете решаващи победи на АНП на изборите през 2017 и 2019 година, но заяви, че от всички моменти на щастие най-силен е бил моментът, когато се е родил неговият син Константин.

Политическите наблюдатели са единодушни, че предстоят промени в правителството и в АНП, които може би ще променят политическия ландшафт, предава БТА от Виена.

Като най-вероятен ръководител на АНП е сочен министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Възможно е в идните дни той да поеме и ръководството на правителството от Александър Шаленберг, който да се върне на поста външен министър или да оглави дипломатическо представителство в чужбина. Все още няма спекулации кой би могъл да застане начело на министерството на вътрешните работи. Парламентарната група на АНП ще поеме отново Аугуст Вьогингер, който отстъпи за кратко този пост на Курц.

В първа реакция след декларацията на Курц Вернер Коглер, вицеканцлер и шеф на Партията на зелените - коалиционен партньор на АНП, написа в Туитър, че приема с голямо уважение решението на Себастиан Курц и отбелязва постигнатите след дълги дебати успехи на правителството.

Ръководителката на партията НЕОС Беате Манл-Райсингер благодари на Курц за неговата дейност въпреки различията, които са имали по много теми.

Появиха се и предположения какво ще е бъдещето на 35-годишния Курц. Много вероятно е то да е свързано с частния сектор на икономиката, но същевременно някои наблюдатели допускат, че и това ще е временно и Курц би се върнал в политиката.

mediapool.bg