Кламер БГ - Новини: 63 000 мигранти са достигнали Италия тази година по море

63 000 мигранти са достигнали Италия тази година по море

Европа

|
Пет, 03 Дек 2021г. 16:20ч.
63 000 мигранти са достигнали Италия тази година по море

Марио Драги

Италианският премиер Марио Драги призова Европа да предприеме действия по отношение на мигрантските потоци в Средиземноморието, предаде ДПА.

"Не можем сами да контролираме миграцията, която тази година възлиза на около 63 хиляди новопристигнали", каза днес 74-годишният Драги във видеосъобщение на откриването на форума Средиземноморски диалози в Рим.

В сравнение със същия период през 2019 г., броят се е увеличил шесткратно, допълни той. Поради тази причина бившият ръководител на Европейската централна банка призова за по-активно участие на всички европейски страни, включително средиземноморските.

От бреговете на Северна Африка, но и някои райони на Турция, мигранти многократно тръгват с лодки, за да достигнат до Европейския съюз с надежда за по-добър живот. Дестинацията им често е Италия.

Неправителствени хуманитарни организации действат в Средиземноморието, за да спасяват бедстващи хора в морето. Италианските власти също редовно извеждат мигранти на безопасност в този регион.

Според Драги Италия иска да продължи работа, за да осигури общи действия от страна на Европа по този въпрос. Нелегалната миграция трябва да бъде предотвратена и най-уязвимите да бъдат предпазени чрез засилване на легалната миграция. Тя представлява ресурс, а не заплаха за обществото, обясни Драги.

mediapool.bg