Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Само 17 починали за денонощие във Великобритания

Коронавирусът в Европа: Само 17 починали за денонощие във Великобритания

Коронавирус

|
Пон, 22 Март 2021г. 19:36ч.
Коронавирусът в Европа: Само 17 починали за денонощие във Великобритания

Само 17 човека, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали за изминалите 24 часа във Великобритания, която е един от световните лидери по темпове на ваксинационната кампания, предаде Ройтерс.

Броят на смъртните случаи в страната през последното денонощие е на най-ниското си равнище от около половин година.

Иначе Великобритания е на пето място в света и първа в Европа в мрачната статистика, с над 126 хиляди починали.

Новите случаи на коронавирус в страната за изминалите 24 часа са повече от 5300 - приблизително колкото и през последните няколко денонощия. С общо близо 4,3 милиона регистрирани заразени, Великобритания е на пето място в света по този показател.

28 милиона човека са получили първа доза ваксина, а 2,3 милиона - и втората необходима, в страната с население от около 66 милиона души.

Европа може да достигне колективен имунитет на 14 юли, заяви вчера еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, като изтъкна очакваното увеличаване на доставките на ваксини, предаде Франс прес.

"Да вземем една символична дата: на 14 юли /националния празник на Франция - бел.ред./ ние ще имаме възможността да достигнем имунитет на целия континент", каза еврокомисарят по френската телевизия Те Еф 1.

"Това е последната права, защото знаем, че за да победим тази пандемия, има само едно решение: да се ваксинираме. Ваксините идват", увери той.

По думите на Бретон между март и юни ще бъдат доставени между 300 и 350 милиона дози ваксини. Той уточни, че 60 милиона дози се очакват през март, 100 милиона през април и 120 милиона през май и че в Европа 55 завода вече произвеждат ваксини.

Локдаунът в Германия, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус, вероятно ще бъде удължен до 18 април, предаде ДПА, като се позова на няколко свои източници от днешната среща между федералната канцлерка Ангела Меркел и провинциалните премиери за обсъждане на сегашните мерки.

Има принципно съгласие по въпроса, но все още няма окончателно решение, на фона на дебатите за допълнително затягане на ограниченията заради големия брой нови заразени.

Сега локдаунът в Германия е в сила до 28 март.

На срещата се обсъждат и конкретни мерки за периода около Великден в началото на следващия месец.

Жителите на района на Париж и на още няколко региона във Франция прекараха първия си уикенд в условията на частична карантина, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че френското правителство се въздържа от въвеждането на прекалено строги мерки, ограниченията бяха разкритикувани като хаотични.

Онлайн удостоверението, даващо възможност за придвижване, стана обект на такива подигравки във френските медии заради ненужната си сложност, че вътрешното министерство го отмени. По този начин придвижването в радиус от 10 км от жилището в условията на карантина стана възможно само с показване на документ, удостоверяващ местожителството.

Остана задължителна обаче декларацията, която французите в поставените под карантина през уикенда региони трябва да попълнят, за да могат да се придвижват на разстояние до 30 км от жилищата си.

В съответствие с новите правила, магазините за стоки, които не са от първа необходимост, бяха затворени, но за жителите не бе въведено изискване да прекарват по-голямата част от деня си у дома.

Франция регистрира в събота 35 327 нови случая на заразяване. Пациентите в интензивните отделения на френските болници са вече 4353 - най-голямото число досега през годината, съобщи френското здравно министерство.

Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила за спешна употреба две нови ваксини срещу коронавируса - на китайската компания CanSino Biologics и Covishield, индийската версия на препарата на AstraZeneca, предаде Ройтерс.

Ако двете ваксини бъдат одобрени за масова употреба и от Националния център по здравеопазване, Унгария ще разполага със седем източника за придобиване на ваксини. Засега не е ясно кога и в какви количества от новоодобрените ваксини Унгария възнамерява да използва.

Лекари призоваха в отделенията за Covid в северозападната част на страната да се включат доброволци, тъй като по думите им тези структури са претоварени, а през следващите няколко седмици натоварването само ще нараства.

Апелът беше поместен на страницата във Фейсбук на Унгарската медицинска камара в окръг Дьор-Шопрон, точно когато Унгария отчете рекордните 11 276 пациенти в болници, от които 1340 са на респиратори. "Отделенията за коронавирус в почти всички болници са изключително претоварени, има недостиг от сестри, а тези, които работят там, са все по-изтощени", посочи в обръщението Ласло Сиярто, председателят на окръжната камара.

Той призова за мотивирани и надеждни доброволци, които да се запишат на 3-4-часови обучителни курсове и след това да се присъединят към медицинския персонал и да помагат в наблюдението и грижата за пациентите.

В отделно изявление отделението за интензивна терапия на Университетската болница "Земелвайс" в Будапеща се обърна към студентите по медицина и други желаещи да се включат като доброволци, за да помогнат.

В Унгария рязко се увеличава броят на новозаразените. Страната е тежко засегната от трета вълна на пандемията, въпреки че като ваксинации на глава от населението е на първо място в ЕС. Новозаразените за последното денонощие са 9046, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията става 580 642. За изминалите 24 часа са починали нови 189 души, с което общият брой на смъртните случаи досега става 18 451.

Разпространяващата се трета вълна създава сериозно предизвикателство за националистическия премиер Виктор Орбан, който иска да имунизира колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да може да отвори икономиката, отбелязва агенцията.

В петък Орбан каза, че Унгария все още разполага с доста свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус. "Не сме достигнали дори наполовина капацитета си", каза той, имайки предвид общия брой на леглата с респиратори, и добави, че тези без респиратори са над 10 000. "Въпросът винаги е дали има достатъчно лекари и сестри, които да ги обслужват", посочи Орбан и каза, че проблемите ще бъдат решени.

При имунизирани едва малко над 1,589 милиона унгарци Орбан заяви, че разхлабването на противоепидемичните мерки може да започне, когато този брой достигне 2,5 млн., една четвърт от населението.

Унгария стана първата страна в Евросъюза, закупила и започнала да използва китайска и руска ваксина заради закъсненията в доставките на западните производители. Първоначално Будапеща беше критикувана, че е започнала отделна процедура от ЕС за одобрение на ваксини, и че изобщо е водила преговори за такива ваксини. В последно време няколко европейски страни също изразиха интерес да купят от тези препарати, отново заради бавещите се доставки от западните производители.

Освен новоодобрената китайска ваксина CanSino, която е еднодозова и освен в Китай е одобрена в Пакистан и Мексико, Унгария е одобрила и препарат на китайската компания Sinofarm.

mediapool.bg