Кламер БГ - Новини: ЕС ще подпомогне с 14,16 милиарда евро кандидатите за членство

ЕС ще подпомогне с 14,16 милиарда евро кандидатите за членство

Европа

|
Четв, 03 Юни 2021г. 12:19ч.
ЕС ще подпомогне с 14,16 милиарда евро кандидатите за членство

ЕС ще подпомогне с 14,16 милиарда евро кандидатите за членство

Европейските институции обявиха политическо споразумение за бюджет от 14,16 милиарда евро, предназначен за подпомагане на страните кандидатки за членство, сред които е и Турция, за периода 2021-2027 г., предаде Франс прес.

"Това толкова очаквано споразумение за нашата амбициозна финансова помощ е положителен сигнал, който е силен и е добре дошъл за Западните Балкани и за Турция", заяви европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархей.

"Това ще позволи да се финансира икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, едно съществено средство за подпомагане на европейското възстановяване в този приоритетен район", допълни той.

"Благодарение на инвестиции в ключови сектори, по-специално свързаността, инфраструктурите, околната среда и климата, както и в енергетиката и цифровите технологии, той ще стимулира конвергенцията с ЕС и ще донесе осезаеми предимства за гражданите", добави еврокомисарят.

Политическото споразумение за бюджета за подпомагане на страните кандидатки за членство обаче все още трябва да намери изражение в юридически текстове и да бъде одобрен официално от ЕП и от Съвета, пояснява ЕК.

Бенефициентите са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Сърбия и Турция.

Раздаването на средства става на базата на тематични приоритети, а не на базата на суми за отделните страни.

"Това позволява да се възнаградят постиженията и напредъка в реализиране на ключовите приоритети и да се увеличи гъвкавостта, за да се отговори на развоя на нуждите на партньорите по пътя на членството", казва ЕК.

mediapool.bg