Кламер БГ - Новини: ЕС откри наказателна процедура срещу Германия заради печатането на пари

ЕС откри наказателна процедура срещу Германия заради печатането на пари

Европа

|
Ср, 09 Юни 2021г. 15:31ч.
ЕС откри наказателна процедура срещу Германия заради печатането на пари

ЕС откри наказателна процедура срещу Германия заради печатането на пари

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда, че е открила наказателна процура срещу Германия заради нарушение на правото на ЕС във връзка с конституционно решение по програмата за печатане на пари в еврозоната.

През май 2020 г. Федералният конституционен съд на Германия стъписа Европа с фундаментално за бъдещето на ЕС и еврозоната решение, което постави под въпрос правните устои на съюза.

Решението бе по дело, заведено през 2015 г. от около 1750 германски интелектуалци пред Федералния конституционен съд, за законосъобразността на Програмата за изкупуване на правителствени облигации на Европейската централна банка от 2015 г. Тя действаше след предишната финансова криза и приключи през декември 2018 г., но на 1 ноември 2019 г. бе подновена заради нерешените дългови проблеми на част от държавите в еврозоната. По последни данни, към 4 юни 2021 г., по програмата са изкупени дългове за близо 2.4 трилиона евро.

В рамките на заведеното дело германските съдии се обърнаха за тълкуване до Съда на ЕС в Люксембург, който единствен има правомощието да тълкува правото на съюза. През 2018 г. СЕС се произнесе, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на дългове не нарушава правото на ЕС.

С решението си от 5 май 2020 г. обаче германските конституционни съдии на практика отказаха да се съобразят с решението на СЕС и се произнесоха, че ЕЦБ е превишила мандата си, даден по силата на договорите за ЕС, поради което решенията й по програмата за изкупуване на държавен дълг противоречат на германската конституция.

"Това решение рискува да застраши правния ред на ЕС", заяви тогава Европейският съд.

На практика германският съд е лишил решение на Съда на ЕС в Люксембург от правното му действие в Германия, с което е нарушен принципът на предимство на правото на ЕС.

Именно с този мотив сега комисията започва наказателната процедура срещу Германия. ЕК е изпратила официално уведомително писмо до Берлин с аргумента, че "решението на германския конституционен съд е сериозен прецедент както за бъдещата практика на самия германски конституционен съд, така и за върховните и конституционните съдилища и трибунали на други държави членки".

Германия има два месеца да отговори на писмото на Брюксел. Ако отговорът е неудовлетворителен, комисията може да заведе дело срещу Германия в най-висшия съд в ЕС.

mediapool.bg