Кламер БГ - Новини: ЕП одобри търговското споразумение между ЕС и Великобритания

ЕП одобри търговското споразумение между ЕС и Великобритания

Европа

|
Ср, 28 Апр 2021г. 12:09ч.
ЕП одобри търговското споразумение между ЕС и Великобритания

Европейският парламент одобри търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство, слагайки край на болезнена глава от сагата с Брекзит. Това показват резултатите от гласуване, оповестени официално днес, предаде Франс прес.

При гласуването снощи 660 евродепутати са одобрили текста, петима са били против и 32 са се въздържали.

Този договор "бележи полагането на основите на силно и тясно партньорство с Обединеното кралство", реагира в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Точното изпълнение е от ключово значение", написа обаче Фон дер Лайен.

Великобритания в миналото взе някои решения, които поставиха под въпрос предишното споразумение, сключено с ЕС, което уреди раздялата между Лондон и Брюксел, отбелязва Франс прес.

Британският премиер Борис Джонсън приветства резултата като "последен етап от едно дълго пътуване".

Това споразумение, което бе сключено в края на декември, "внася стабилност в нашите нови отношения с ЕС като търговски партньор", каза в комюнике Джонсън.

Евродепутатите дадоха зелена светлина на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, за което бе постигнато принципно съгласие на 24 декември, в момент, в който от него има спешна нужда: срокът на временното прилагане на текста от началото на годината изтича в петък и Великобритания изключва варианта той да бъде удължен.

Евродепутатите гласуваха споразумението след петчасов парламентарен дебат. Те гласуваха също така и юридически необвързваща резолюция, в която окачествяват Брекзит като историческа грешка.

Евродепутатите изразиха и волята си да участват активно в бъдещото сътрудничество с Лондон по въпросите на прилагането на споразумението, чийто текст е дълъг 1250 страници.

Решението на Великобритания да напусне ЕС сериозно се отрази на отношенията между Лондон и Брюксел. Брекзит стана реалност от 31 януари миналата година.

mediapool.bg