Кламер БГ - Новини: ЕК откри наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

ЕК откри наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

България

|
Четв, 02 Дек 2021г. 14:17ч.
ЕК откри наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

ЕК откри наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

Европейската комисия (ЕК) е образувала наказателни процедури срещу България и други четири държави от Южна Европа за неправилно прилагане на правилата за обмен на данни по свидетелствата за съдимост и за създаването на съответната европейска информационна система (ECRIS).

Общата система действа от 2012 г. и позволява електронен обмен на данни от свидетелствата за съдимост между страните в ЕС. ЕК е установила, че пет държави от ЕС не са свързани ефективно със системата и не обновяват данните, както и че не отговарят на искания за информация.

Освен в България, нарушения са открити в Кипър, Гърция, Малта и Португалия. Държавите разполагат с два месеца, за да обяснят какво са предприели по въпроса.

Българските власти имат траен проблем с интегрирането в европейските информационни системи. През юли ЕК заведе иск срещу страната пред Съда на ЕС, защото четири години страната ни е потъпквала европейското право и принципите на общия пазар и не е свързва своя национален търговски регистър със система BRIS.

BRIS позволява фирмена информация за конкретно дружество да се търси едновременно във всички държави членки на ЕС и осигурява прозрачност за субектите на пазара. Наред с това BRIS благоприятства привличането на чужди инвестиции, защото инвеститор от една страна на ЕС може чрез системата безпрепятствено да провери фирменото досие и финансови отчети на фирма, която се кани да придобие в друга страна-член на общността.

Действията на Европейската комисия идват след много писма и предупреждения главно до кабинета "Борисов", които са останали без вземане на адекватни мерки.

Крайният срок, в който България трябваше да се свърже с BRIS, беше до 8 юни 2017 г. Повече от 4 години след изтичането на този срок България все още не е свързана със системата, като са неглижирани редица предупреждения.

"В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества", посочиха от Еврокомисията през юли.

mediapool.bg