Кламер БГ - Новини: ЕК: Полша не може да оспорва примата на правото на ЕС

ЕК: Полша не може да оспорва примата на правото на ЕС

Европа

|
Четв, 10 Юни 2021г. 17:45ч.
ЕК: Полша не може да оспорва примата на правото на ЕС

ЕК: Полша не може да оспорва примата на правото на ЕС

Европейската комисия призова днес Полша да не оспорва примата на правото на ЕС над националното законодателство, предаде Ройтерс.

Комисията, който следи за прилагането на европейското законодателство, изпрати вчера писмо до Варшава с настояване да изтегли питането на полския премиер към Конституционния съд дали националната конституция или договорите на ЕС имат приоритет.

ЕК "е обезпокоена от този ход, тъй като той оспорва фундаменталните принципи на правото на ЕС, в частност неговия примат", каза говорителят на комисията Кристиан Виганд. Той уточни, че полското правителство има един месец срок да отговори.

Полша е в спор с ЕК за върховенството на закона, откакто през 2015 г. на власт в страната дойде евроскептичната националистическа партия "Право и справедливост". Полша и Унгария са разследвани официално за неспазване на демократическите ценности на съюза, отбелязва Ройтерс.

Вчера ЕК предприе правни действия срещу Германия с цел да я принуди да приеме примата на правото на ЕС над своето национално законодателство. Мярката бе предприета, след като германският Федерален конституционен съд оспори решение на Съда на Европейския съюз, припомня Ройтерс.

mediapool.bg