Кламер БГ - Новини: Десетки ранени при нови сблъсъци в Киев

Десетки ранени при нови сблъсъци в Киев

Свят

|
Съб, 11 Ян 2014г. 12:15ч.
Десетки ранени при нови сблъсъци в Киев

Над 10 души бяха ранени в Киев при стълкновение между специалните части „Беркут” и демонстранти в нощта на петък срещу събота.

Причините за поредната демонстрация на опозиционерите е делото срещу така наречените "Василковски терористи". Сред ранените са и опозиционни политици като бившия вътрешен министър Юрий Луценко и трима депутати от партия "Свобода". Луценко е бил приет в болница.

Политиците потвърждават, че са били бити от полицията. За сметка на това в свое изявление полицията пише, че няма информация за ранени, пише "Ройтерс

Още най-малко шест от ранените при протеста са откарани в болница. Протестиращитве са скандирали "Срам" на органите на реда и са ги призовавали да свалят маските си и да застанат пред хората с открити лица.

„Служителите на „Беркут” биеха всички поред- включително и жени, деца и старци. Преследваха минувачите и биеха тези, които вече лежаха на земята”, заяви украинският депутат Едуард Леонов.

Юри Луценко, министър в правителството на осъдената на затвор лидер на опозицията Юлия Тимошенко, е сред пострадалите протестиращи. Луценко, който миналата година бе помилван от президента на страната Виктор Янукович, е бил ударен в главата при опит да посредничи и да предотврати конфронтацията между участници в т.нар. Евромайдан и жандармеристи от частите за борба с безредици "Беркут". В резултат на ударите той е припаднал и е откаран в болница. Там по неофициална информация е установено, че има черепно-мозъчна травма, мозъчно сътресение и множество кръвоизливи и са му направени няколко шева на главата, пишат украинските медии.

Повод за сбиването станала новината, че трима членове на организацията Украниски патриот са осъдени за тероризъм заради плановете си да взривят статуя на Ленин в столицата. Съпругата му Ирина твърди, че Луценко е бит от униформените.

Конфронтацията с полицията започна още през деня около съда, където тримата задържани през август 2011 г. получиха по 6 години затвор. Обвинението твърдеше, че те притежавали листовки, призоваващи за убийство на президента Виктор Янукович и имали подготвено взривно устройство - нещо, което осъдените отричат.

Недоволни от присъдата препречиха конвоя с тримата, а полицията проправи с палки и щитове път на автобуса. После протестът се пренесе пред районното управление на МВР с настояване да се разследва насилието. Там блокадата продължи до около 2 часа през нощта, когато бяха докарани няколко автобуса с полиция и протестиращите бяха разгонени. При този сблъсък е пострадал и бившият министър.

От известно време няколко хиляди души са устроили лагер в центъра на Киев, за да протестират срещу решението на президента Виктор Янукович да се оттегли от търговското споразумение с Европа за сметка на по-близко сътрудничество с Русия.

Протестите в страната започнаха в края на ноември 2013 г. и се разрастнаха значително в началото на декември, след като с насилие полицията разби студентска демонстрация на основния площад в Киев.

mediapool.bg