Кламер БГ - Новини: "Лев инс": Поведението на министъра на финансите легитимира корупционна схема

"Лев инс": Поведението на министъра на финансите легитимира корупционна схема

България

|
Вт, 04 Апр 2023г. 13:22ч.
"Лев инс": Поведението на министъра на финансите легитимира корупционна схема

снимка БГНЕС

"Лев инс" ще преосмисли иска си срещу Mediapool за 1 млн. лв. само ако изданието "се ангажира да обедини усилията на българските и международните журналистически общности" в посока отразяването на "истината" по проблема "Зелена карта". А истината, според "Лев инс", минава през "признаването на съществуващата корупционна схема, която включва измами и действия на лица, заемащи висши държавни длъжности". Пример за "подкрепа" на въпросната корупционна схема е предложението на финансовия министър (Росица Велкова, б. р.) от декември 2022 г. за допълнение на Кодекса за застраховането.

Това се твърди в писмо на изпълнителния директор на "Лев инс" Павел Димитров до главния редактор на Mediapool Стояна Георгиева по повод отправена към нея и към адвоката на медията Александър Кашъмов покана за среща за изясняване на позициите на двете страни.

Застрахователната компания заведе рекорден иск за 1 милион лева срещу Mediapool публикация от 27 септември 2022 г. на финансовия репортер Цветелина Соколова, в която се цитира изказване на министър Росица Велкова от правителствена стенограма за водени преговори с "Лев инс" за мерки за намаляване на "задълженията" на застрахователната компания към националното бюро "Зелена карта".

В писмото на "Лев инс" до Mediapool не се коментира дали застрахователната компания, която е лидер на пазара на "Гражданска отговорност" у нас, е имала или не е имала задължения към системата "Зелена карта". Според "Лев инс" сърцевината на проблема със "Зелена карта" е "една огромна корупционна схема, реализирана и с участието на чуждестранни кореспонденти, и с подкрепата на лица, заемащи висши държавни позиции".

В тази връзка се съобщава, че от "проведени разследвания" е установено, че в периода 2018 – 2022 г. чрез банковата гаранция на националното бюро "Зелена карта" (НББАЗ) са изплатени 22 млн. лв., които според компанията са "отклонени от законната им посока". Сумите са изплатени за "пострадали" лица без доказателства за извършени реални плащания или са усвоени за "мними пострадали". Огромни суми са изплащани на основание на "неистински документи", хиляди са случаите на "изфабрикувани пътно-транспортни произшествия" и вече пета година няма платежни документи за въпросните 22 млн. лв., твърди "Лев инс".

"Имайки предвид горещата ситуация в региона и военния конфликт в съседна Украйна, възникват сериозни опасения, че тези трудно проследими пари могат да служат за финансиране на мафиотски организации и престъпна дейност, включително търговия с оръжия и тероризъм", изтъква Пламен Димитров.

Според него описаната "корупционна схема" е подкрепена от български висши държавни служители посредством предложението на финансовия министър Росица Велкова за промени в Кодекса за застраховането от декември 2022 г. Приемането на въпросните текстове в 48-ото Народно събрание пропадна, след като пет партии – ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и "Възраждане", бойкотираха две заседания на икономическата комисия.

Впоследствие, на 17 март тази година, Росица Велкова за втори път публикува за обществено обсъждане почти идентични като философия промени в Кодекса за застраховането.

Според Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е учредителят на "Лев инс" Алексей Петров, тези промени "застрашават финансовата сигурност на държавата и могат да доведат до безконтролно източване на националното бюро "Зелена карта".

"Поведението на министъра на финансите може да бъде оценено единствено като легитимиращо описаната корупционна схема", пише в писмото до Mediapool директорът на "Лев инс" Павел Димитров.

Затова той очаква от Mediapool "всестранно и обективно журналистическо разследване", което ще спомогне за "противодействие на заплахите за финансиране на престъпна дейност". "Така ще бъде представена на обществото и другата, "различната" гледна точка, а не е ли именно това една от най-важните задачи на журналиста", коментира Димитров.

През годините е съобщавано публично, че за проблема, посочен от "Лев инс", са сезирани българската, италианската и европейската прокуратура, но до момента резултати не са обявявани. На сайта на компанията не е публикувана официална информация с конкретни данни къде са водени или се водят разследвания, има ли приключили и с какъв резултат.

Българската прокуратура също не е съобщавала нищо.

"Лев инс" "подкрепя свободата на мнение и изразяване", но категорично се разграничава от "внушенията" за намеренията на компанията да води "SLAPP" дело срещу Mediapool, твърди още дружеството.

Mediapool потърси коментар по писмото на "Лев инс" от финансовия министър Росица Велкова през нейния пресцентър, но не получи отговор.

Ето пълният текст на писмото на изпълнителния директор на "Лев инс" Павел Димитров:

mediapool.bg