Кламер БГ - Новини: Гешев сам е поискал да живее в "Бояна", а Борисов е освежил вилата с над 330 хиляди лв

Гешев сам е поискал да живее в "Бояна", а Борисов е освежил вилата с над 330 хиляди лв

България

|
Пет, 21 Май 2021г. 15:25ч.
Гешев сам е поискал да живее в "Бояна", а Борисов е освежил вилата с над 330 хиляди лв

Гешев сам е поискал да живее в

Главния прокурор Иван Гешев се е настанил в държавна вила в резиденция "Бояна", след като сам е поискал това, а тогавашният премиер Бойко Борисов е уважил настояването на прокуратурата, съобщава "Свободна Европа". Във вила 5 в резиденцията, която е сочена като новия дом на Гешев, е бил извършен ремонт за над 330 хиляди лева точно преди магистратът да се нанесе,

Главният прокурор живее във вилата от 29 юни миналата година и плаща наем в размер на 100 лева на ден. Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс "Бояна".

Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева. Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени. Проверка на Свободна Европа в специализираните имотни сайтове сочи, че къщи с параметри сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават за цени вариращи между 4000 и 6000 лева. Т.е. дори главният прокурор да плаща нощувки за цял един месец на държавата, то наемът му е наполовина от цените на пазара.

Особено любопитна е информацията, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в "държавна собственост" на 29 юни миналата година, във въпросната вила 5 в резиденцията са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860, което е стойността на голям апартамент в центъра на София.

Ремонтът е започнал на 26 май 2020 г. и е приключил на 16 юни – около две седмици преди Гешев да се нанесе в Бояна. Къщата е снабдена и с видеонаблюдение.

Преди година главният прокурор с половин уста призна, че се е преместил в резиденция по "препоръка на всички български служби за сигурност, включително Национална служба за охрана (НСО)".

Оказва се обаче, че това не е така. Данните от Министерския съвет показват, че имотът е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България". Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата "се цитира резултат от проведено охранително обследване" от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО. Потърсена за коментар говорителката на главния прокурор Сийка Милева е отказа да коментира, пожелала е приятен ден и е затворила телефона.

Съдът покри информацията

Преди седмица Mediapool съобщи за решение на административният съдия Галин Несторов, с което бе скрита цялата информация за това дали главният прокурор Иван Гешев живее в държавен имот и колко струва това на данъкоплатците.

Аргументът на съдията е, че разкриването на информацията ще застраши сигурността на главния прокурор. Информацията бе поискана от адв, Николай Хаджигенов, който по това време е част от "Отровното трио" и всеки ден иска оставката на Гешев от площада.

Първоначално прокуратурата излиза с незаконен мълчалив отказ, който явно е отменен. Следва изричен отказ да се предостави информация по който и да е от отправените въпроси.

Прокуратурата твърди, че информацията не е обществена по характер, защото засяга данни за конкретно физическо лице, а не касае дейността на прокуратурата на Република България. Твърди се също, че информацията засяга изцяло лични данни.

От мотивите на съда всеки би останала с впечатлението, че Иван Гешев обитава резиденция "Бояна" като обикновен гражданин, който си плаща всичко от джоба, а не в качеството си на главен прокурор, за когото плащаме всички. От информацията на Министерския съвет обаче става ясно точно обратното.

mediapool.bg