Кламер БГ - Новини: Германският Конституционен съд обяви за законна частичната карантина

Германският Конституционен съд обяви за законна частичната карантина

Коронавирус

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 14:37ч.
Германският Конституционен съд обяви за законна частичната карантина

Германският Конституционен съд обяви за законна частичната карантина

Германският Конституционен съд обяви днес за оправдани и пропорционални мерките за частична карантина, взети от правителството от началото на пандемията досега, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че така той е открил пътя за ново затягане на рестрикциите заради поредната коронавирусна вълна.

Ограниченията върху контактите, излизането и затварянето на училищата "в тази пандемична ситуация с екстремен риск са били съвместими с основния закон" - така магистратите отговориха на иск, внесен преди месеци от противници на частичната карантина, налагана от властите по време на предишни пикове в броя на заразените.

Решението бе очаквано, броени часове преди федералната канцлерка Ангела Меркел и Олаф Шолц, който ще я наследи скоро на поста, да се срещнат с провинциалните премиери, за да решат дали да засилят рестрикциите.

Конституционният съд постанови решение в унисон с призивите за по-строги и уеднаквени на национално равнище мерки срещу четвъртата коронавирусна вълна в Германия.

Ангела Меркел, нейните консерватори и мнозина вирусолози публично обявиха сегашните рестрикции за недостатъчни като отпор на новата вълна.

"Всеки ден е от значение" предупреди Меркел, изрази желание за допълнително затягане на гайките и уведоми за това социалдемократа Шолц, който се очаква да поеме властта следващия месец начело на коалиционно правителство от три партии.

Здравната криза обаче ще затрудни дейността на бъдещия кабинет, отбелязва АФП.

"Абсолютно ясно е какво трябва да стане - контактите да се ограничат", заяви тази сутрин бъдещият вицеканцлер - Роберт Хабек от Зелените.

Правилото за допускане само на ваксинирани и оздравели трябва да стане задължително в национален мащаб за всички държавни институции и търговски обекти, с изключение на магазините, предлагащи стоки и услуги от първа необходимост, каза той пред телевизия Цет Де Еф.

"Това се нарича, трябва да го кажем на висок глас, карантина за неваксинираните", добави Хабек.

mediapool.bg