Кламер БГ - Новини: Германия иска Северна Македония веднага да започне преговори с ЕС въпреки България

Германия иска Северна Македония веднага да започне преговори с ЕС въпреки България

България

|
Вт, 08 Юни 2021г. 18:31ч.
Германия иска Северна Македония веднага да започне преговори с ЕС въпреки България

Хайко Маас

Преговорите с Република Северна Македония и с Албания да започнат сега, поиска германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на страните, участващи в Берлинския процес.

"Разбираме, че въпросите на историята и идентичността са деликатни. Но такива двустранни въпроси не трябва да възпрепятстват целия процес на присъединяване", каза германският външен министър.

Според Маас всички нации в цяла Европа носят исторически тежести. Но историята не трябва да е пречка за изграждането на общо бъдеще.

Хайко Маас заяви, че през последната година има "малък напредък в някои области".

Германският външен министър обаче напълно разбира разочарованието в региона от процеса на разширяване на ЕС.

"Нека удвоим съвместните си усилия. Бъдещето на всичките шест държави от Западните Балкани е в Европейския съюз - Германия остава напълно отдадена на тази цел", посочи Хайко Маас.

Той обясни, че страните от Западните Балкани трябва да укрепят върховенството на закона, да се борят с корупцията и организираната престъпност, да защитят свободата на медиите и да създадат пространство за процъфтяване на демокрацията.

Юнската среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз е в центъра на дипломатическите и политически усилия на Скопие за осигуряване на подкрепа от София за първата междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония.

Скопие твърди, че всички страни в ЕС с изключение на България, подкрепят бързото започване на преговори между Северна Македония и ЕС.

Германия се опита да посредничи между двете страни, но засега не се очертава бърз изход от задънената улица, в която влязоха отношенията между Скопие и София.

България отказва да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония, докато няма гаранции, че Скопие ще спре историческите спекулации и езика на омразата.

mediapool.bg