Кламер БГ - Новини: ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като председател на ЦИК заради готвен капан

ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като председател на ЦИК заради готвен капан

България

|
Четв, 06 Май 2021г. 19:22ч.
ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като председател на ЦИК заради готвен капан

ГЕРБ ще оттегли кандидатурата на юриста Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). От партията ще запазят кандидатите за заместник-председател и членове на ЦИК.

Това съобщи лидерът Бойко Борисов след заседание на Изпълнителната комисия на партията.

По думите му по време на консултациите при президента в сряда от останалите партии се споглеждали и се разбрало, че са се сговорили да не предлагат председател и секретар за новата комисия.

"Утре ако няма видеонаблюдение на изборите, кой ще излезе да обясни защо? Красимир Ципов като председател трябва да излезе. Това е капан", каза Бойко Борисов.

Заявката за оттеглянето на кандидатурата на бившия депутат и бивш заместник-министър на вътрешните работи идва след като от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" обявиха, че не подкрепят Красимир Ципов за председател на новата ЦИК.

Обратът в позицията на ГЕРБ донякъде е изненадващ и предвид факта, че в сряда до последно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се бори да защити позицията, че ГЕРБ трябва да посочат председателя на ЦИК, защото са първа политическа сила на провелите се парламентарни избори.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че останалите парламентарно представени партии, които не номинираха председател на ЦИК, са в сговор.

"Видях ги как вчера се споглеждат и се наговарят", каза премиерът в оставка.

Той обясни, че е очаквал да има и други кандидатури за председател на новата ЦИК или останалите партии да подкрепят Красимир Ципов. След като това не се случило, лидерът на ГЕРБ разбрал какъв капан му готвят.

"Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и мога да бъда определен като такъв. Имам повече от 15 г. като експерт и политик. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена кандидатурата ми. Ние не трябва в предстоящите 2 месеца да получаваме всекидневни атаки и обвинения, че ГЕРБ е единствената партия, която ще поеме отговорността, а другите бягат от нея", каза Красимир Ципов в началото на брифинга.

"Утре като излезем да атакуваме глупостите, които направиха, ще излиза Ципов да ги защитава. Ние сме кьорави и не виждаме комбинациите и капана в който ни вкарват. Няма да им мине номерът! Утре ще го натоварят да подпише договор за машините и ние като атакуваме машините, той какво ще ни отговаря. Този капан ни поставиха", разясни лидерът на ГЕРБ.

Датата на новите избори

Бойко Борисов изрази и учудване как е избрана датата 11 юли за провеждане на предсрочните избори.

"Кое налага на 11 юли да са изборите? Защо не са по-рано или по-късно? Вече месец и половина говорим за управляващия Борисов. Очаквах вчера, след като се върне мандата, да си влезе служебното правителство. Откъде накъде чак на 11 юли? Искам да помоля за разбиране. Утре и вдругиден е Европейският съвет. Когато парламентът е приключил, вместо да отиде служебният премиер, трябва да отида аз и да поемам отговорности", каза Бойко Борисов.

Като неподходяща дата за провеждане на избори се обяви и директорът на БНТ Емил Кошлуков с аргумента, че на 11 юли е и финалът на европейското първенство по футбол.

Задава ли се конституционна криза

Бойко Борисов критикува работата на 45-тото Нарордо събрание. Той определи последните му заседания като "предизборна кампания".

"Как се объркват и каква некомпетентност, дори в театъра си, в който играеха се държат сякаш ще има второ четене, а те си отиват. Какви комисии, какви 5 лв.? Само вкарват предложения за харчене на пари, ама кажете как ще се борите с нелегалните цигари и алкохол", каза още лидерът на ГЕРБ.

Според него следващите избори ще формират подобен парламент със същите формации и тогава ще има опасност за страната да изпадне в конституционна криза, защото президентът Румен Радев също ще влезе в предизборна битка за предстоящите президентски избори, тъй като остават 2 месеца до края на мандата му.

"Като знам, че похарчихме толкова много пари за избори и тези пари отидоха в канала. След 2 месеца ще сме в същата процедура, но кандидатът за президент ще е на 2 месеца от изборите и ще сме в конституционна криза. Това ме притеснява, доколко ще издържи държавата на финанси и икономика. Няма да има парламент и правителство. Хубав, лош парламентът го има. И на мен не ми харесва, но го има", коментира още Борисов.

Атака от Дубай

Премиерът в оставка смята още, че обвиненията на агробизнесмена Светослав Илчевски отправени по време на заседанието на парламентарната комисия за ревизия на управлението му в сряда, са предизвикани от успешната работа на правителството му.

Според него по този начин опонентите му искали да затъмнят успехите на службите и лично на него като премиер. Борисов нарече обвиненията "претоплени стари манджи" и обяви, че ще бъдат извадени още "кошаревски свидетели" срещу него.

"Единственият начин да прикрият своята некомпетентност. Закрита комисия се предава по интернет - много ви молим. Чудесно! Не познавам Илчовски, не искам и да знам. Аз се занимавам с политика, коментирам само политически действия. Те излъгаха за всичко, което поеха като ангажимент. Сега разбрах защо Радев не прави служебно правителство", каза Борисов.

"Те видяха, че нямат програма. Не си направиха правителство. Можеха да си направят действащ парламент, за да можем и ние да внасяме документи. Знаете ли какви хубави документи можем да внесем", добави Борисов.

Той намекна, че атаката срещу него идва от Дубай, където се намира обвиненият в 19 престъпления хазартен бос Васил Божков. "Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите", каза Борисов.

"Всяка стъпка им знам, затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях. Платили са на хора. Една година се занимаваха с това и ги пребихме със 75 депутати. Да продължават така, това да им е предизборната кампания", допълни той.

mediapool.bg