Кламер БГ - Новини: Украинските войници са изправени пред нов противник - калта в окопите

Украинските войници са изправени пред нов противник - калта в окопите

Война в Украйна

|
Пет, 02 Дек 2022г. 16:00ч.
Украинските войници са изправени пред нов противник - калта в окопите

Украинските войници са изправени пред нов противник - калта в окопите

Преминавайки през гъста кал, Петро - украински войник, разположен недалеч от руските позиции в Донбас - невъзмутимо разказва как неговото поделение е трябвало да използва кофи, за да разчиства наводнените окопи.

"До известна степен сме добре, но сега ни е малко по-трудно заради дъжда и леката слана. Това е блато. Днес позасъхна…", казва 35-годишният мъж, докато се топли в една землянка близо до окопите.

"Всичко е наред, държим се", добавя той, смеейки се.

Проливните дъждове и падащите температури влошават условията на фронта, където са разположени десетки хиляди украинци и руснаци. Боевете продължават десети месец, а зимата вече настъпва.

Окуражена от отвоюването на южния град Херсон от руснаците, Украйна иска да запази темпото си на бойното поле дори и при влошаващите се условия, които затрудняват безпроблемното маневриране и излагат войниците на студ.

Украински военни, разположени в южната част на Донбас в Югоизточна Украйна, разведоха репортер на Ройтерс из потъналите в кал позиции и му показаха условията, при които живеят. Те казаха, че медията трябва да запази в тайна точното им местоположение.

Въпреки тежките условия, един украински танк успя с лекота да ускори хода си преди да открие огън по руска цел.

В силно индустриализирания, частично окупиран от Москва Донбас се намират Донецка и Луганска област, които господарят на Кремъл Владимир Путин обяви за анексирана руска земя.

В този регион се намира също опустошеният град Мариупол, разположен на брега на Азовско море, както и по-малките градове Северодонецк и Лисичанск. Донбас беше арена на едни от най-ожесточените сражения във войната.

Забавяне на действията на бойното поле

Миналия месец украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред Ройтерс, че лошите зимни условия ще дадат възможност както на Киев, така и на Москва, да възстановят силите си.

"Зимата ще забави всички действия и на двете страни на бойното поле… Това е от полза за всички. Ще си починат", заяви Резников в интервюто.

Той обаче прогнозира, че след тази пауза Украйна ще надделее, подсилена, след като хиляди нейни военнослужещи междувременно преминат обучение във Великобритания.

Някои военни анализатори очакват през зимата Украйна да се опита да запази натиска си върху руските сили и да не им дава възможност да копаят окопи и да укрепват позициите си.

Зимните условия вероятно ще бъдат от полза за украинската армия, написа в "Туитър" Джак Уотлинг, който е анализатор в базирания в Лондон Кралски институт на обединените служби.

Според него бойните позиции на украинците обикновено са добре поддържани, сухи и топли, а и войниците имат топли дрехи.

Мобилизираните неотдавна руснаци, напротив, нямат опит или умения за продължителни действия в полеви условия и повечето от тях не са снабдени със зимни дрехи, допълни Уотлинг.

На срещата на външните министри от НАТО в Букурещ тази седмица генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг призова съюзниците да окажат на Киев допълнителна подкрепа през зимата.

По БТА

mediapool.bg