Кламер БГ - Новини: Столтенберг: Украйна да реши кои условия за мирно решение са приемливи

Столтенберг: Украйна да реши кои условия за мирно решение са приемливи

Война в Украйна

|
Вт, 21 Март 2023г. 16:31ч.
Столтенберг: Украйна да реши кои условия за мирно решение са приемливи

Йенс Столтенберг

Прекратяване на огъня, което не отчита украинската териториална цялост, само замразява войната и дава възможност на Русия да се възстанови и да нападне отново. Това не би довело до траен мир, а би помогнало Русия да задържи завзетите земи, коментира във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи Украйна трябва да реши кои условия за мирно решение са приемливи.

Китай трябва да започне да разбира украинската гледна точка и да влезе в пряка връзка с президента Володимир Зеленски, ако наистина се стреми към мир, заяви Столтенберг. Той отбеляза, че Китай не е осъдил войната. Бих приветствал всяка инициатива, която би довела до справедлив и траен мир. Китайското предложение съдържа положителни елементи, включително по отношение на независимостта и териториалната цялост. Това е ключова точка от предложения план на президента Зеленски, отбеляза генералният секретар.

Столтенберг поясни, че няма данни Китай да е доставил на Русия оръжия, но посочи, че има признаци, че Москва е отправила подобна молба. Той посъветва молбата да не бъде изпълнявана, защото ще удължи войната. Китай и Русия се сближават все повече, в навечерието на войната подписаха договор за безгранична дружба, отбеляза Столтенберг по повод посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва тази седмица.

Президентът Путин иска различна Европа, разглежда демокрацията като заплаха. Дори войната да свърши утре, средата трайно се промени. Войната в Украйна не беше изненада, а трайна последица от последователни агресивни действия, коментира генералният секретар.

Войната в Украйна навлиза във втората година. Президентът Владимир Путин допусна голяма стратегическа грешка с нахлуването в Украйна, очакваше падането на Киев и на цялата страна до дни или седмици. Мислеше си, че може да пречупи единството на НАТО. Искаше по-малко НАТО, а получи точно обратното, коментира Столтенберг.

Той отбеляза, че заради войната Финландия и Швеция са решили да се присъединят към пакта и това ще доведе до удвояване на дължината на границата между НАТО и Русия. Столтенберг изрази очакване Анкара да одобри присъединяването на Финландия преди предстоящите в Турция избори. По неговите думи е напълно сигурно, че Швеция също ще се присъедини към алианса. Важно е Финландия и Швеция да се присъединят бързо, независимо дали това ще стане едновременно, поясни той.

Пентагонът ще ускори доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

Пентагонът ще ускори доставката на американски танкове "Ейбрамс" за Украйна, избирайки да изпрати реновирания по-стар модел, който може да бъде подготвен по-бързо, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на правителството на САЩ.

Агенцията отбелязва, че целта е 70-тонните мощни бойни машини да достигнат до военната зона в Украйна през следващите 8 до 10 месеца.

Първоначалният план беше в Украйна да бъдат изпратени американските танкове "Ейбрамс" в по-модерната им конфигурация М1А2, което би отнело една или две години за тяхното производство и доставка. Според цитираните представители на правителството на САЩ е било взето решение да се изпрати по-старата конфигурация М1А1 на танковете "Ейбрамс", които може да бъдат доставени от резерва на американската армия. За украинските сили ще бъде по-лесно да бъдат обучени за тяхното използване и поддръжка.

Цитираните източници са пожелали да запазят анонимност, защото тези планове още не са още достояние на широката общественост. Очаква се Пентагонът да излезе с такова съобщение в скоро време, отбелязва АП.

mediapool.bg