Кламер БГ - Новини: Скок в търсенето на еднопосочни билети от Русия

Скок в търсенето на еднопосочни билети от Русия

Война в Украйна

|
Ср, 21 Септ 2022г. 14:59ч.
Скок в търсенето на еднопосочни билети от Русия

Сн. Архив

Търсенето на еднопосочни самолетни билети от Русия отбеляза рязък скок в сряда след изявлението на президента Владимир Путин, че започва частична и незабавна мобилизация на запасняците. Изказването на Путин предизвика опасения, че ще бъде въведена забрана за напускане на страната от мъже, които са годни за мобилизация, предаде агенция Ройтерс.

Проверка в инструмента Google Trends показва сериозен бум в търсенето по ключова дума Aviasales. Това е най-популярният руски сайт за купуване на самолетни билети. Увеличили са се търсенията и по ключови думи като Аерофлот и Turkish Airlines

Според данните в aviasales.ru директните полети от Москва до Истанбул, Турция и Ереван, Армения са разпродадени за следващите дни. Проверка в сайта на “Аерофлот“ показва, че билети в популярната икономична класа до Турция има за след 5-6 дни, а цените са около 2400 лева. Руснаците могат да влизат в Армения и Турция без виза. Директни полети до Европа от руските летища няма заради санкциите, наложени от ЕС след нахлуването на руските войски в Украйна.

От Ройтерс отбелязват още, че са разпродадени и полети с прекачване до грузинската столица Тбилиси, а билетите от Москва до Дубай вече се продават за над 300 000 рубли или 5000 долара, което е пет пъти над средната заплата в Русия.

От "Аерофлот" и свързаните с него компании "Россия" и "Победа" посочиха, че работят в обичаен режим и не са въвели никакви ограничения при породажбата на билети, се посочва в прессъобщение на авикомпанията, цитирано от ТАСС.

Часове след речта на Путин блокира и сайта на държавните железници. Отново проверка в Google Trends показва скок в търсенето на железниците по ключови думи, както и на информация дали е спряна продажбата на билети за влак и самолет.

mediapool.bg