Кламер БГ - Новини: Украйна въвежда от четвъртък режим на тока (Обновена)

Украйна въвежда от четвъртък режим на тока (Обновена)

Война в Украйна

|
Ср, 19 Окт 2022г. 23:39ч.
Украйна въвежда от четвъртък режим на тока (Обновена)

Украйна въвежда от четвъртък режим на тока (Обновена)

Украйна въвежда от четвъртък ограничения в електрозахранването, след като Русия на няколко пъти нанесе въздушни удари по нейна критично важна инфраструктура, предаде Франс прес, като се позова на властите. Руски ракетни удари и обстрел на енергийната инфраструктура в сряда оставиха без ток още украински села, по-големи селища и части от два града, казаха украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес. По този начин Москва допълнително е затегнала енергийната примка, с която оказва натиск срещу страната и заплашва милиони хора със страдания през зимата, отбелязва агенцията.

"Утре, 20 октомври 2022 г., ограничения в електрозахранването ще бъдат въведени в цяла Украйна", обяви тази вечер в "Телеграм" Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента Володимир Зеленски. Той призова украинците да "сведат до минимум своето потребление" на електроенергия. В противен случай ще има "временни прекъсвания" на тока, предупреди Тимошенко.

Вчера Зеленски каза, че от 10 октомври Русия е унищожила около 30 процента от от украинските производствени мощности на електроенергия. Над 1000 украински населени места са без ток.

На този фон Испания обяви днес, че ще изпрати на Украйна пет електрически генератора. Става въпрос за четири 400-киловатови и един 150-киловатов генератор, съобщи испанското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от Франс прес.

В сряда обстрел прекъсна електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на град Енергодар, каза кметът на града Дмитро Орлов. Южноукраинският град се намира до Запорожката АЕЦ, която е една от най-горещите точни на конфликт в продължаващата вече почти осем месеца инвазия.

Ракети са нанесли тежки поражения на енергийно съоръжение в региона на град Кривой Рог, съобщи управителят на областта. По негови думи е било прекъснато електроподаването на села и градове.

Зеленски благодари на украинските войници, които са свалили ракети и дронове иранско производство, прицелени срещу обекти на енергийната инфраструктура. В своето вечерно видеообръщение той каза, че пестенето на електроенергия през пиковите часове ще помогне "на цялата страна". Президентът добави, че новопристигнала германска система за противовъздушна отбрана вече се представя добре срещу руските удари.

"Руският призив за помощ от Иран представлява признание от страна на Кремъл за неговия военен и политически банкрут", каза още Зеленски във своето видеообръщение. Русия в продължение на десетилетия е харчила милиарди за своя военнопромишлен комплекс, но сега ѝ се налага да разчита на "сравнително прости дронове и ракети" от Техеран, добави той. Ударите по Украйна с цели рояци от тези дронове може и да дадат на руснаците тактически надежди, но "това по никакъв начин няма да им помогне стратегически", заяви Зеленски.

През последните дни Руската армия все по-често използва дронове иранско производство от вида "Шахед-136" за нанасяне на удари по украинската енергийна система, но и по украински градове, посочва ДПА. Както Москва, така и Техеран отричат да са сключили сделка, свързана с дроновете. Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" от вчера, в която са цитирани настоящи и бивши служители, запознати с информация от разузнаването, Иран е изпратил инструктори в анексирания от Русия Крим, които да обучават руснаци как да използват ирански дронове.

Украйна обсъжда енергийната си сигурност на фона на руските въздушни удари

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди с високопоставени служители сигурността на енергийните съоръжения след руските въздушни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, предаде Ройтерс.

Той даде малко подробности за "стратегическата среща", като се ограничи да каже, че са били обсъдени мерки за "неутрализиране на последиците в случай на срив на енергийната система на Украйна".

"Работим по създаването на мобилни точки за захранване на критичната инфраструктура на населените места", написа Зеленски в "Телеграм". "Подготвяме се за различни сценарии при възможни последици. Украйна ще се защити. Без значение какво планира и прави врагът."

Губернаторката на Ивано-Франковска област Светлана Онишчук съобщи в изявление онлайн, че при руски ракетен обстрел е била ударена "топлоелектрическа централа в Бурштин, което предизвика пожар". По думите ѝ никой не е пострадал при удара.

Украинските власти съобщиха още за продължаващи руски ракетни атаки в района на град Виница, предаде ДПА.

Репортер на агенцията каза, че експлозии са били чути и в района на столицата Киев. За момента няма информация за разрушения и жертви.

Украинската армия заяви, че Русия изстрелва ракети и бойни дронове от територията на Беларус срещу района на Киев. Има информация за прехващането на две руски ракети в района на град Чернигов.

Около 50 служители на Запорожката АЕЦ са в руски плен

Президентът на украинската ядрена компания "Енергоатом" Петро Котин съобщи днес, че около 50 служители на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) са понастоящем в руски плен, предаде агенция Укринформ.

В изявление за Франс прес Котин каза, че от началото на нашествието си в Украйна на 24 февруари Русия е задържала към 150 служители на окупираната от нея атомна електроцентрала в югоизточната украинска Запорожка област. По думите му някои от тях впоследствие са били освободени, но "има и такива, чиято съдба и до днес е неизвестна".

На 17 октомври окупаторите са задържали и отвели в неизвестна посока началника на службата за информационни технологии на ЗАЕЦ Олег Костюков и помощника на генералния директор на централата Олег Ошек, отбелязва Укринформ.

Русия твърди, че е отблъснала украински опит за превземане на Запорожката АЕЦ

Русия съобщи, че украински сили са се опитали да си върнат контрола над Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, но техният опит е бил отблъснат след продължило няколко часа сражение, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната агенция РИА Новости.

"След обстрел на града беше направен опит за десант, включително опит за превземане на Запорожката АЕЦ. Сражението продължи няколко часа, най-малко три, до три и половина часа", заяви ръководителят на назначената от Русия местна администрация Владимир Рогов. Той добави, че атаката е била "отблъсната" и в нея са участвали не по-малко от 30 украински катера (Запорожката АЕЦ е на бреговете на Каховското водохранилище на р. Днепър, бел. ред). Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на информацията от независими източници.

Назначената от Русия местна администрация в град Енергодар съобщи, че по сградата на администрацията и по градската инфраструктура са били нанесени удари с американска реактивна система за залпов огън "Хаймарс", предаде ТАСС. Били са повредени мост на входа на града и електрическа подстанция. Няма информация за пострадали.

Нова фаза на войната

Украинците се сблъскват с недостиг на електроенергия, вода и отопление, като бомбардировките на Русия по граждански обекти и инфраструктура изправят милиони хора пред перспективата за тежка зима без достъп до основни услуги, пише в. "Ню Йорк таймс".

Руският обстрел предвещава нова фаза на войната, посочва изданието. Въпреки че силите на Кремъл не могат да постигнат успехи на бойното поле, те все по-упорито се опитват да причиняват страдания от разстояние. Цивилните и инфраструктурата са мишени още от началото на инвазията, но Русия рязко е увеличила ударите дълбоко в територията на Украйна, като се е съсредоточила върху жизненоважни мрежи от комуналната инфраструктура, чийто срив би довел до нов вид хуманитарна катастрофа там, коментира "Ню Йорк таймс".

Великобритания и САЩ са имали спешни разговори във връзка с използването от Русия на ирански безпилотни самолети камикадзе, пише британското издание "Телеграф". Британският министър на отбраната Бен Уолъс е пристигнал във Вашингтон за спешна среща с американския си колега снощи, за да обсъди използването от Русия на дронове за нападения срещу Киев, посочва вестникът. "Телеграф" отбелязва, че разговорът между двамата министри е бил описан от един източник като "среща за планиране" и част от подготовката за отговор на руската агресия.

Руските удари по цивилна инфраструктура са чист терор, заяви Фон дер Лайен

Руските удари по цивилна инфраструктура в Украйна са военни престъпления и чист терор, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Тя отбеляза, че целта на тези действия е украинците да останат без отопление и вода.

По нейните думи руският президент Владимир Путин води енергийна война. Най-добрият отговор на изнудването с газовите доставки е в единството и съпричастността, добави Фон дер Лайен.

Тя отчете, че спрямо септември миналата година руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са намалели с 80 на сто. Не се поддадохме на това изнудване, устояхме и трябва да се гордеем, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отчете, че тези сътресения водят до ръст на сметките за енергия и намаляване на конкурентоспособността на европейските дружества.

Сред възможните решения Фон дер Лайен посочи държавите от ЕС да купуват газ заедно и да споделят газ. Тя отбеляза, че все още са твърде малко двустранните споразумения между съседни европейски страни за обмен на газ, затова се налага ЕС да въведе задължителни правила.

mediapool.bg