Кламер БГ - Новини: Заплашени от обсада , руските войски напускат ключовия източен град Лиман

Заплашени от обсада , руските войски напускат ключовия източен град Лиман

Война в Украйна

|
Съб, 01 Окт 2022г. 20:14ч.
Заплашени от обсада , руските войски напускат ключовия източен град Лиман

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили в района на Лиманск се изтеглят на „по-изгодни“ позиции. Това съобщи ТАСС, цитирайки говорителя на военното министерство Игор Конашенков. Изявлението дойде само часове след като украинската страна обяви, че над 5000 руски военни са обкръжени, а единственият път за отстъплението им е под постоянен артилерийски обстрел.

От думите на Конашенков не се разбра кои са по-изгодните позиции. Подобно оправдание обаче и друг път е било използвано от Русия. При изтеглянето от Харков се твърдеше, че става дума за прегрупиране.

Или пробив, или плен

Обкръжените край Лиманск руски сили са поискали разрешение да се предадат, но са получили отказ, каза в Телеграм часове по-рано началникът на Луганската областна военна администрация Сергий Гайдай. Той прогнозира, че руските сили ще направят опит да пробият или да се предадат в плен.

Според Конашенков при изтеглянето са били убити около 200 украински воиници, унишожени са пет танка и девет бойни машини. Това е направено с „масирани огневи удари по позициите на 66-та и 93-та механизирани бригади на въоръжените сили на Украйна“.

Преди няколко дни американският Институт за изследване на войната прогнозира, че руските сили край Лиман ще претърпят сериозно поражение. Подобно развитие на бойните действия ще застраши руския контрол над Северодонецк и Лисичанск, които бяха превзети с големи жертви. Засега руската страна не е коментирала положението на силите си там.

В събота следобед в социалните мрежи се появиха видеа на украински войници в Лиман. Към момента не е ясно дали целият район е под техен контрол.

Ръководителят на източната група войски на ВСУ Сергей Черевати съобщи, че боевете продължават.

За ситуацията с останалите в града руски военнослужещи, той коментира: "Те масово молеха за помощ, но всички гледаха концерта на Червения площад, така че не можаха да дойдат. Така че помощ не дойде, подкрепления не бяха изпратени".

Лиман е първият град, който украинската армия освобождава два пъти. Територията бе под контрола самопровъзгласилата се Донецка народна република през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Сега руските сили останаха в района около три месеца.

След загубата на Лиман, на руското командване вероятно ще се наложи да прехвърли в тази зона значими резерви, които може би е планирало да използва на юг в Донбас и в Запорожка област. В противен случай руснаците могат да изгубят значителна част от Луганска област.

Какво пишат руските Z-блогъри

Руският независим сайт "Медуза" цитира отзиви на руски блогъри, които от началото на войната се изявяват като военни "кореспонденти" и са сред най- преданите пропагандисти на Кремъл.

Игор Стрелков (Гиркин), бивш министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР:

Според постъпващата информация въоръжените сили на Украйна или вече са превзели, или (поне) са навлезли в Лиман. Надявам се, че изоставянето на града (както вече отбелязах - почти неизбежно на фона на предишното поражение при Балаклея-Изюм) се е случило без поражението на неговия гарнизон.

Анонимен телеграм-канал "Рыбарь":

Към средата на деня стана ясно: взето е решение за изтегляне на войските и напускане на Лиман. <...> Загубата на Лиман е преди всичко сериозна репутацинна щета за Руската федерация. Защото от вчера това вече е територията на Русия (въпреки че договорите още не са ратифицирани - това не е толкова важно), а не просто освободени територии на Украйна или на Донецката народна република.

Захар Прилепин, писател и съпредседател на партията "Справедлива Русия - За истината":

Украинските въоръжени сили влизат в руския град Красний Лиман. В нашия град. В нашия с вас руски град. Ето как трябва да звучат новините сега. <...> Сега всяка загуба е лична загуба на главнокомандващия.... Лоши новини: всичко това ще трябва да се връща с мъки. Добри: НАТО няма да дойде. Но доставките на оръжия ще се увеличават.

Цивилни

Най-малко 20 души са били намерени убити с огнестрелно оръжие в колите им в Североизточна Украйна, близо до Купянск, съобщи областният управител на Харковска област Олег Синегубов, предаде БТА.

"Конвой с коли с цивилни, убити в тях, беше открит. Според предварителни данни 20 души са умрели в тези коли", написа Синегубов в Телеграм. Според него руски окупатори са атакували цивилните, докато те са се опитвали да избягат от обстрелите.

Руските сили не са коментирали новината. Това е второто съобщение за атака по конвой с цивилни за два дни.

Арест

Генералният директор на АЕЦ „Запорожие“ е бил арестуван от руски патрул, съобщи украинската държавна агенция „Енергоатом“, която отговаря за централата. Според тях Игор Мургашов е бил задържан на път към централата и заведен в неизвестна посока.

"Задържането му от застрашава безопасността на Украйна и на най-голямата атомна електроцентрала в Европа", заяви президентът на "Енергоатом" Петро Котин.

АЕЦ „Запорожие“ е под руски контрол от няколко месеца. Многократно украинската страна е заявявала, че водените в близост до централата военни действия могат да доведат до повреда и екологична катастрофа с мащабите на „Чернобил“. Русия пък обвинява украинските сили, че обстрелват АЕЦ „Запорожие“ и се опитват да предизвикат провокация.

Резолюция

Русия наложи вето върху проекторезолюция на ООН, осъждаща анексирането на украинските територии Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Документът бе предложен за гласуване в Съвета по сигурност на ООН. Негови вносители са САЩ и Алабния. Гласуването в 15-членния съвет бе с резултат 10:1, като Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха, предадоха агенциите. Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви преди гласуването, че в случай на руско вето САЩ и Албания ще я представят пред 193-членното Общо събрание на ООН, където няма права за вето, "и така ще покажат, че светът все още е на страната на суверенитета и защитата на териториалната цялост".

Гласуването в Съвета за сигурност се проведе часове след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четирите украински области. Той обяви, че жителите им стават руснаци завинаги и призова Украйна да седне на масата за преговори.

Никога няма да признаем

Действията на Путин предизвикаха сериозен международен отговор. Анексирането бе осъдено от западните лидери. Американският президент Джо Байдън заяви, че това е признак, че Путин изпитва затруднения. САЩ ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО, каза още Байдън.

Лидерите на ЕС също осъдиха действията на Русия. В съвместно изявление те заявиха, че анексирането на украинските области е незаконно и подкопава правилата на международния ред.

"Не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да породят абсолютно никакви правни последици. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране", пише в изявлението.

Анексирането на украински територии е незаконно. Това е заявил в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски премиерът на Япония Фумио Кишида.

"Казах на Зеленски, че процесът, който Русия нарече референдум, и анексирането на части от Украйна никога не бива да бъдат приемани и че аз категорично ги осъждам", заяви той.

Япония ще наложи още икономически санкции на Русия и ще продължи да подкрепя Украйна, допълни Кишида.

Ускоряване към Трета световна война

Кандидатурата на Украйна за членство в НАТО е "молба на Киев за ускоряване на началото на Третата световна война". Това коментира бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев. Зеленски обяви, че страната му иска присъединяване към отбранителния съюз след анексирането.

"Украинският президент иска бързо да се присъедини към НАТО. Страхотна идея. Той просто умолява Северноатлантическия алианс да ускори началото на трета световна война. Явно младежът нещо го е прихванало", написа Медведев.

Той коментира и изявлението на Байдън. Меведев каза, че съжалявал, че САЩ не признават присъединяването на нови територии към Русия.

"Чак е странно, че той си спомни за нас. Жалко обаче. Можехме да намерим добро място за откриване на американско консулство в новите субекти на Руската федерация", каза Медведев.

mediapool.bg