Кламер БГ - Новини: Украйна ще вложи тази година 550 милиона долара за дронове

Украйна ще вложи тази година 550 милиона долара за дронове

Война в Украйна

|
Пон, 30 Ян 2023г. 18:37ч.
Украйна ще вложи тази година 550 милиона долара за дронове

Украйна ще вложи тази година 550 милиона долара за дронове

Украинската армия ще похарчи близо 550 милиона долара за дронове през 2023 г. и за целта е сключила 16 договора с местни производители, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

"Тази година ще увеличим покупките на безпилотни летателни апарати за въоръжените сили на Украйна", написа той във Фейсбук. "За целта възнамеряваме да заделим около 20 милиарда гривни (547,05 милиона долара).", допълни министърът.

От началото на войната и Украйна, и Русия усилено използват широк набор от дронове за разузнавателни и нападателни цели.

Киев получи значителни доставки на дронове от партньорите си, като се започне от въоръжените с ракети турски "Байрактар ТБ2" и се стигне до норвежкия разузнавателен дрон "Блек Хорнет", който тежи по-малко от 33 грама.

Но сега Украйна иска и да повиши собственото си производство, за да създаде своя "армия от дронове", както заявиха нейни официални представители.

"Независимостта на военната промишленост е един от определящите фактори за отбранителните способности на страната", написа Резников.

Миналата седмица украинската армия обяви, че ще започне да създава подразделения от щурмови дронове в рамките на силите си. По думите на Резников в министерството на отбраната са постъпили заявки с предложения за 75 различни вида дронове украинско производство.

"След консултации с генералния щаб на въоръжените сили и след проведени изпитания министерството на отбраната вече има 16 договора за възлагане на държавна поръчка, сключени с украински производители на безпилотни летателни апарати", написа той.

Жертви и ранени при руски ракетни удар по жилищни сгради в Харков и Херсон

Възрастна жена е загинала и трима души са пострадали при ракетен удар по жилищна сграда в гр. Харков, втория по големина град в Украйна, съобщи областният управител Олег Синегубов, предаде Ройтерс.

Агенцията допълва, че на мястото на инцидента се вижда, че в сградата е пламнал пожар.

"Вражеска ракета е поразила жилищна сграда в центъра на града, в област Киев", заяви Синегубов в Телеграм. На мястото са били изпратени спасителни екипи, добави той.

"Първите признаци са за ракета С-300. Службите за спешна помощ са на място. Информацията за жертвите и щетите се уточнява."

В неделя руските войски атакуваха и Херсон. Обстрелвани са болницата в града, обекти на гражданската инфраструктура и жилищни сгради. Пострадали са и кораби на чуждестранни компании, които са били в пристанището на Херсон, което според регионалното военно управление е причинило изтичане на петролни продукти в река Днепър. Досега данните са за трима убити и шестима ранени при нападението.

Зеленски: Ситуацията в Донецка област е много тежка

Украйна е изправена пред "много тежка" ситуация в източната Донецка област и се нуждае от по-бързи доставки на оръжие и нови видове въоръжение, за да устои на руските атаки, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Ситуацията в Бахмут и Угледар и други части на Донецка област е много тежка. Руските атаки са постоянни. Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни. Ние трябва да превърнем времето в наше оръжие. Трябва да ускорим събитията и доставките и да осигурим нови оръжия и възможности за Украйна", посочи украинският президент.

Полша е готова да прехвърли изтребители F-16 на Украйна

Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна, ако НАТО подкрепи това решение, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от агенция APA и БГНЕС.

"Както беше преди няколко месеца в контекста на самолетите МиГ, всяка друга въздушна способност ще бъде осъществена и евентуално предадена в съгласие със страните от НАТО. Тук ще действаме в пълна координация", каза Моравецки на въпрос дали Полша е готова да предаде на Украйна своите изтребители F-16.

Шефът на Мюнхенската конференция по сигурност подкрепя доставката на изтребители на Украйна

Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген подкрепя идеята и се позовава на международното право, става ясно от негово изявление по телевизия А Ер Де.

След като германското правителство обеща 14 танка "Леопард 2", от сряда Украйна настоява за доставка на изтребители. Кристоф Хойсген подкрепя доставката на изтребители за защита от Русия. Той заяви пред А Ер Де: "Смятам, че доставката на изтребители е подходяща за по-добра защита на Украйна от руските атаки."

Той допълни, че от гледна точка на международното право доставката на бойни самолети на Украйна не прави Запада участник във военните действия.

Според Хойсген под въпрос ще бъде поставено дали да бъдат доставени американски изтребители Ф-16 или изтребители съветски дизайн от старите запаси на ГДР. Според международното право на чуждестранните сили е позволено да доставят на Украйна оръжия, включително бойни танкове и бойни самолети, добави Хойсген.

И лидерката на управляващата Германска социалдемократическа партия (СДПГ) Саския Ескен не изключи изрично доставката на изтребители за Украйна. На въпроса дали изключва доставката, тя отговори в предаване на А Ер Де: "Изключително важно е Германия и НАТО да не участват във войната."

Ето защо правителството в Берлин се консултира много тясно със САЩ по тези въпроси. Германия не е участник във войната и правителството иска да "избегне това в бъдеще", допълни Ескен.

Зеленски посети Николаевска област и се срещна там с премиерката на Дания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза днес, че се е срещнал с датската министър-председателка Мете Фредериксен в Николаевска област в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

Във видеокадри, качени в интернет от канцеларията на Зеленски, се вижда как президентът се ръкува с Фредериксен, след което двамата заедно влизат в болница, за да се срещнат с войници, ранени при атаките на Русия.

"Важно е бойците ни да могат да получат не само физическа, но и психологическа рехабилитация", написа Зеленски в "Телеграм" и допълни, че е признателен на всички медицински работници, които се грижат за здравето на защитниците на страната и им пожелава бързо възстановяване.

Канцеларията на Зеленски засега не е съобщава подробности за разговорите на президента с датската министър-председателка.

Министерството на отбраната на Дания каза по-рано този месец, че страната ще дари на Украйна 19 самоходни гаубици "Цезар", произведени във Франция.

Докато беше в Николаевска област, Зеленски се е срещнал и с местни представители. От началото на инвазията преди 11 месеца украинската област често пъти е атакувана от руските сили.

"Регионът героично издържа на всичките нападения на терористите (руските сили - бел. Ройтерс). По време на посещението имах среща във връзка с текущата ситуация в региона", написа президентът на Украйна.

"Направихме преглед на състоянието на енергийната инфраструктура в региона, средствата за нейната защита и темповете на нейното възстановяване", написа Зеленски в "Телеграм" по повод срещата с местните длъжностни лица. "Обсъдихме оперативната ситуация в Южна Украйна и последиците от атаките на Русия с ракети и дронове", допълни той.

Преговорите за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ в Украйна са трудни

Преговорите за създаване на защитена зона около окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна са трудни, като Киев изглежда се опитва просто да печели време, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

"Преговорите с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължават и на този етап не е редно да се изнася информация за вероятните параметри на защитената зона около Запорожката АЕЦ. Преговорният процес не напредва лесно", каза Рябков в интервю за РИА Новости, на което се позовава Ройтерс.

"Ние връчихме на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси нашите предложения, но до колкото ни е известно, Киев все още не е дал ясен отговор на неговото искане. Струва ни се, че по този начин Киев просто иска да печели време", добави той.

Зеленски призова да не се позволява на Русия да участва в Олимпиадата догодина

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че да се позволи на Русия да участва в Олимпийските игри в Париж през 2024 г. е равносилно на това да се покаже, че "терорът е по някакъв начин приемлив", предаде Ройтерс.

"Опитите на Международния олимпийски комитет да върне руските спортисти на Олимпийските игри са опити да се покаже на целия свят, че терорът е някак си приемлив", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той заяви, че не трябва да се позволява на Русия да "използва (игрите) или която и да е друга спортна проява като пропаганда за своята агресия или държавен шовинизъм".

Съветникът на укранския президент Михайло Подоляк, нарече Международния олимпийски комитет (МОК) „промоутър на войната“, след като спортната организация обяви, че обмисля начини, по които да вкара състезатели от Русия и Беларус на Игрите в Париж догодина.

„МОК покрепя войната, убийствата и разрушението. МОК наблюдава с удоволствие как Русия унищожава Украйна и след това предлага на Русия платформа за промотиране на геноцид и окуражава техните бъдещи убийства. Очевидно, руските пари, които купуват олимпийско лицемерие, не миришат на украинска кръв. Нали така, г-н Бах?“, написа Подоляк в Туитър, обръщайки се към президента на МОК Томас Бах.

Организацията бе разкритикувана от Украйна, след като каза миналата седмица съобщи, че обмисля „пътека“ за евентуално участие на руснаци, включително като неутрални спортисти. Русия и съюзникът й Беларус са извън повечето олимпийски спортове откакто руските сили нахлуха в Украйна миналия февруари.

Спортният министър на Украйна Вадим Гутцайт предупреди, че страната може да бойкотира Лятната олимпиада в Париж, ако руски и беларуски спортисти бъдат допуснати до участие. Олимпийският съвет на Азия (ОКА) предложи в четвъртък възможността руски и беларуски атлети да участват в тазгодишното издание на Азиатските игри.

mediapool.bg