Кламер БГ - Новини: Украйна ще има логистични проблеми с новите западни танкове

Украйна ще има логистични проблеми с новите западни танкове

Война в Украйна

|
Пет, 27 Ян 2023г. 16:43ч.
Украйна ще има логистични проблеми с новите западни танкове

Украйна ще има логистични проблеми с новите западни танкове

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoобхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

САЩ ще изпратят танкове "Ейбрамс" на Украйна без секретна уранова броня

САЩ ще изпратят на Украйна модифицирана версия на своя танк "Ейбрамс", в която липсва "секретната" уранова броня, вероятно поради опасения, че може да попадне в руски ръце, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Администрацията на президента Джо Байдън планира да предложи на Киев 31 свои основни бойни танка в по-модерната им конфигурация М1А2, а не по-старата версия А1, която армията съхранява, но ще ги лиши от секретната им бронирана защита, която прави най-новата версия на американската армия толкова смъртоносна.

Според "Политико" федералната политика забранява износа на "Ейбрамс" с класифицирано бронирано оборудване, използвано от американската армия, които включват обеднен уран - изключително плътен и понякога летлив метал.

Композитните бронирани пакети с обеднен уран, използвани от САЩ, са строго класифицирани. Разработването на първоначалната версия, често наричана просто "тежка броня" или "специална броня", се извършва в рамките на свръхсекретна Програма за специален достъп (SAP).

Възможно е Пентагонът да е загрижен за перспективата танкове да бъдат завладени от Русия и да бъдат копирани защитните технологии.

Варианти на А1 вече са на въоръжение в Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Мароко и Саудитска Арабия, но нито един от тях не разполага с броня с обеднен уран.

Версията А2 обаче има по-усъвършенствано управление от по-старата версия А1, с подобрена оптика за насочване и независим термовизьор, който позволява на командира самостоятелно да сканира за цели при всякакви метеорологични условия и на бойното поле.

Механизмите за управление в А2 също са усъвършенствани и дигитализирани, най-вече с нова "вътрешна информационна система", посочва "Политико".

Освен „Леопард“, Полша ще изпрати на Украйна 60 модернизирани танка

Полша ще изпрати на Украйна още 60 танка в допълнение към 14-те германски танка „Леопард 2“, за които вече е поела ангажимент, заяви полският премиер в интервю за канадската телевизия Си Ти Ви Нюз.

Варшава, която се позиционира като един от най-верните съюзници на Киев, настояваше Германия да изпрати танкове „Леопард 2“ за Украйна и да позволи и на други страни да направят това. Берлин прие тези искания в сряда.

Моравецки припомни, че Полша е изпратила на източната си съседка 250 танка преди половин година.

"В момента сме готови да изпратим 60 от нашите модернизирани танкове, 30 от тях ПT-91. И освен това 14 танка от притежаваните от нас танкове „Леопард 2“."

ПT-91 е боен танк полско производство, който влезе на въоръжение през 90-те години на миналия век. Той е разработен на базата на Т-72 от съветската епоха.

Зеленски: Безразличието и омразата убиват хора и днес

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта днес по повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, че "безразличието и омразата" все още убиват хора – намек за военната офанзива на Русия срещу страната му, предаде Франс прес.

"Днес, както всеки път, Украйна чества паметта на милионите жертви от Холокоста. Знаем, че съчетани, безразличието и омразата убиват", заяви Зеленски – самият той евреин – във видеоклип, разпространен чрез социалните мрежи.

Безразличието и омразата заедно създават злото, добави Зеленски, преди да призове "държавите по света да преодолеят безразличието, така че да има по-малко място за омраза".

Украинският президент не спомена поименно Русия и нахлуването на нейната армия в Украйна във видеообръщението си.

За да оправдае нашествието си, Москва продължава да обвинява Украйна, че е ръководена от нацисти, които се опитват да унищожат рускоeзичното население. Руският президент Владимир Путин днес повтори това в изявлението си, посветено на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

ПАСЕ призовава за трибунал за лидерите на Русия и Беларус

Членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) единодушно призоваха за международен трибунал за лидерите на Русия и Беларус, предаде ДПА.

Трибуналът следва да бъде натоварен със задачата да преследва политическите и военните лидери на Русия и Беларус, които "са планирали, инициирали или реализирали на практика" войната срещу Украйна, заяви асамблеята.

"Ако те не бяха решили да започнат тази война на агресия срещу Украйна, нямаше да се стигне до насилието, разрушенията и смъртта, които тя донесе", се казва в изявление на ПАСЕ.

Членовете на асамблеята приеха резолюция, базирана на доклад на швейцарския парламентарист Дамиен Котие.

Създаването на трибунала трябва да бъде "одобрено от възможно най-много държави и международни организации", изтъкна ПАСЕ.

Путин е засекретил указите за помилване на "вагнеровците"

Владимир Путин е засекретил указите за помилване на затворници, които са изпратени да воюват в Украйна. Това заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков, отговоряйки на въпрос на Би Би Си какви са основанията, въз основа на които осъдени участват в инвазията.

"Знаете, че съществуват открити укази и укази с различен гриф на секретност. Именно за тези укази аз не мога да кажа нищо. Аз действително мога да потвърдя, че цялата процедура по помилване на затворници се осъществява в съответствие с руското законодателство", увери Песков.

Той се затрудни да отговори какъв е броят на указите, издадени за бойци от Частната военна компания "Вагнер", които са набрани в затворите.

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който вербува 40 000 затворници в своята наемническа армия, твърди, че са били помилвани вече на фронта.

Отделно Песков коментира и наемника от ЧВК "Вагнер" Айк Гаспарян, осъден на 7 години и 3 месеца затвор за въоръжен грабеж. Той излежаваше присъдата си в Рязанския затвор при строг режим, преди да бъде изпратен да се бие в Украйна. През декември Путин му връчи орден "За храброст".

Той участва в "специална военна операция", където прояви героизъм и бе удостоен с държавна награда, коментира говорителят на Кремъл.

"Демонизирането на ЧВК "Вагнер" от страна на САЩ продължава много години, но подобни изявления са голословни", каза още Песков.

САЩ официално признаха ЧВК "Вагнер" за международна престъпна организация и въведоха санкции срещу нея и свързани с нея хора. Основателят й Евгений Пригожин, който е много близък до Путин, бе сред първите санкционирани след началото на войната м.г.

Атаките на Русия в Донецка и Луганска област може би са били само разузнавателни

Руските сили са предприели атаките си в района на украинските градове Орехов в Запорожка област и Угледар в Донецка вероятно само с разузнавателна цел, но едва ли са постигнали някакви "значителни успехи", заяви британското министерство на отбраната във всекидневната си сводка за бойните действия, цитирано от Ройтерс.

В сряда ръководителят на контролираната от Русия част на украинската Донецка област съобщи, че подразделенията на частната военна компания "Вагнер" напредват към град Бахмут. Според високопоставен украински представител боевете за града стават все по-ожесточени.

В Германия пристигнаха първите украински военни, които ще бъдат обучени да боравят с БМП "Мардер"

В Германия пристигна първата група украински военни, които ще бъдат обучени да боравят с бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер", чиято доставка Киев очаква от Берлин. Това съобщи ДПА, като се позова на източници от сферата на сигурността.

Украинските войници, чийто самолет е кацнал вчера във военновъздушната база в Кьолн, се очаква да започнат тренировки възможно най-скоро. Обучението им в Германия е част от военната помощ на страната за Киев. Скоро се предвижда да започне и обучение на бъдещи екипажи на танкове "Леопард" и съответен технически персонал.

Бившата германска министърка на отбраната Кристине Ламбрехт заяви по-рано, че Берлин ще положи усилия да достави на Украйна обещаните 40 БМП "Мардер" до края на първото тримесечие. Говорителят на правителството Щефен Хебещрайт каза, че обучението на украинските военни в Германия ще трае два месеца.

Тръмп разкритикува Байдън, повтаряйки руските тези

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува решението на САЩ за изпращане на модерни танкове в Украйна и нарече усилията за отблъскване на руската инвазия "безумна война", предаде ДПА в партньорство с Ти Си Ей.

В поредната си критика на изпращането на помощи в Украйна, Тръмп повтори руската теза, че изпращането на танковете "Ейбрамс М1" (Abrams M1) на практика е ескалация, която би могла да доведе до ядрена война. "ПЪРВО ИДВАТ ТАНКОВЕТЕ, ПОСЛЕ ИДВАТ ЯДРЕНИТЕ БОМБИ", написа Тръмп в своята социална медия. "Прекратете тази безумна война ВЕДНАГА. Толкова е лесно!", добави той.

Тръмп, който приветства Путин и го нарече "гений" в началото на инвазията миналата година, отдавна изразява скептицизъм по повод усилията на Запада за защита на Украйна. Докато президентът на САЩ Джо Байдън води усилията да се помогне на Киев, Тръмп и неговите съюзници многократно настояваха САЩ да спрат да финансират изпадналата в беда страна.

Представителката в Конгреса на САЩ от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн повтори коментарите на Тръмп и нарече помощта за Украйна "корумпиран престъпен фонд". "Трябва да спрем да финансираме Украйна", написа Грийн в публикация на своя официален профил в "Туитър". "Тази война трябва да спре", добави тя.

Без помощта на САЩ Украйна вероятно не би могла да изтласка руските войски от своята територия и Русия би успяла трайно да анексира окупираните територии, посочва ДПА. Байдън твърдо настоява, че Западът няма да се разколебае в своята решимост да помогне на Украйна да се защити.

Япония затяга санкциите си срещу Русия

Япония обяви днес, че затяга санкциите си срещу Русия след най-скорошната вълна от руски ракетни атаки в Украйна, предаде Ройтерс.

Токио разширява списъка си със стоки, които са забранени за износ за Русия и замразява авоари на руски представители и организации.

"В светлината на ситуацията около Украйна и в името на усилията на международната общност за гарантиране на мира Япония ще приложи забрани за износ, като синхронизира по този начин действията си с тези на други основни държави", се казва в изявление на японското министерство на търговията и промишлеността.

Новите санкции включват забрана на износа на стоки за 49 организации в Русия, която ще влезе в сила на 3 февруари. Предполага се, че тези видове стоки може да бъдат използвани за засилване на руския военен потенциал. Става дума за стоки като водни оръдия, оборудване, използвано за добив на газ, рентгени, експлозиви и роботи, поясни японското министерство.

Освен това Япония ще замрази авоарите на три руски организации и на 22 руски физически лица.

mediapool.bg