Кламер БГ - Новини: Кремъл оряза видеото с Путин в Мариупол, където се чува вик "Всичко е само за показ!"

Кремъл оряза видеото с Путин в Мариупол, където се чува вик "Всичко е само за показ!"

Война в Украйна

|
Вт, 21 Март 2023г. 13:16ч.
Кремъл оряза видеото с Путин в Мариупол, където се чува вик "Всичко е само за показ!"

Президентът Владимир Путин разговаря спонтанно с жители на Мариупол. Снимка: Кремъл

Пресслужбата на Кремъл е преработила видеото от срещата на президента Владимир Путин с жители на окупирания Мароиопул, на които зад кадър се чува женски вик: "Това не е истина! Всичко това е само за показ!"

Независимият сайт "Медуза" цитира телеграм -канала "Можем да обясним", който е забелязал, че този фрагмент е изрязан. Първоначалната версия бе достъпна на сайта на Кремъл от 19 март и бе разпространена от държавните медии.

Първоначалното видео, публикувано в неделя, бе 27 минути и 8 секунди. Неприятният момент, когато жена започва да вика, че всичко това е "показуха", попада в 22:30.

Веднага след разговора с вицепремиера Марат Хуснулин, Путин се насочва към местни жители. Те не вярват, че той е пристигнал. "Аз дори не съм очаквал" казва един от тях. "Такава работа", отвръща президентът. И в този момент неизвестна жена изкрещява: "Всичко това е неистина, всичко това е само за показ!"

След това Хуснулин смутено да се усмихва, а от охраната на Путин започват да се озъртат и да си правят знаци.

Новата версия на видеозаписа е с продължителност 30 минути и 52 секунди и е значително прередактирана. И тук Путин започва разговор с местните, но след думите "Такава работа" е изрязан фрагментът с вика на жената, а вместо това е залепен кадър с друг местен жител, който казва на Путин: "Молим се за вас".

Жителите на Мариупол писаха за "показухата" и в градските чатове. По думите им Путин е посетил единствения реконструиран градски микрорайон - "Невски". Това разгневи хората. "Жалко, че не се качи до нашата къща, левия бряг, площада! Без прозорци, без врати, без топла вода и отопление. Да беше поговорил с местните", възмущаваха се жители на Мариупол.

"Никой, по дяволите, не се нуждае от нас тук. Всичко се прави за картината по телевизията, за да гледат хората в Русия", обобщава друга жителка на града.

Пресслужбата на президента съобщи, че Путин е посетил анексирания Мариупол вечерта на 18 март - в нощта на 19 март. Според твърденията на говорителя му Дмитрий Песков, програмата на президента в града била "спонтанна".

И така съвсем "спонтанно" Путин е посетил новия микрорайон "Невски", който и според журналисти е практически единственият възстановен в разрушения град.

mediapool.bg