Кламер БГ - Новини: Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна

Война в Украйна

|
Пет, 31 Март 2023г. 19:12ч.
Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна

Кремъл изключи възможността да спре офанзивата си срещу Украйна въпреки призива на основния си съюзник, беларуския президент Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

"По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му президентът Владимир Путин ще обсъди следващата седмица с Лукашенко предложеното от беларуския президент примирие.

Песков определи като "потенциално опасно" и обсъждането на идеята за изпращане на миротворчески войски в Украйна. По-рано унгарският премиер Виктор Орбан спомена за подобни дискусии в ЕС.

Подобни сили обикновено се разполагат със съгласието на двете страни, подчерта Песков, предаде БТА.

На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, това може да се избегне само по пътя на преговорите, каза по-рано днес в обръщение към беларуския народ президентът на Беларус Александър Лукашенко, предаде агенция БелТА.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", каза беларуският президент.

"Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", каза Лукашенко.

"Спрете сега, докато не е започнала ескалация", каза беларуският президент. Според него преговорите трябва да започнат именно сега.

mediapool.bg