Кламер БГ - Новини: Известният руски опозиционер Иля Яшин бе изправен пред съда

Известният руски опозиционер Иля Яшин бе изправен пред съда

Война в Украйна

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 17:07ч.
Известният руски опозиционер Иля Яшин бе изправен пред съда

Известният руски опозиционер Иля Яшин бе изправен пред съда

В съд в Москва започна по същество процесът срещу известния руски опозиционер Иля Яшин заради критиките му против инвазията в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Яшин е един от малкото критици на Кремъл, останали в Русия в условията на засилващи се репресии срещу инакомислието. Той е в ареста, откакто бе задържан през юли, отбелязва АП.

На Яшин са повдигнати обвинения в разпространение на невярна информация за руската армия - ново престъпление, добавено към наказателния кодекс на страната, след като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна.

Ако бъде признат за виновен от Мешчанския районен съд в Москва, опозиционерът може да получи до десет години затвор.

Обвиненията срещу Яшин са свързани с видеоклип в "ЮТюб", на който той говори за убийства на украинци в предградието на Киев Буча. Самият той отхвърля обвиненията и ги смята за политически мотивирани.

Днес Яшин заяви, че делото му е изфабрикувано и "има всички белези на незаконно политическо преследване". Той отбеляза, че на записа в интернет се позовава на руски официални източници наред с украински изявления, за да получи аудиторията му обективна представа за случилото се.

mediapool.bg