Кламер БГ - Новини: Кремъл е разочарован от "Вагнер" след боевете край Бахмут

Кремъл е разочарован от "Вагнер" след боевете край Бахмут

Война в Украйна

|
Пон, 23 Ян 2023г. 15:54ч.
Кремъл е разочарован от "Вагнер" след боевете край Бахмут

Кремъл е разочарован от

Неуспешните опити на ЧВК Вагнер да превземе Бахмут доведоха до факта, че неговият основател Евгений Пригожин загуби авторитета си в очите на руския президент Владимир Путин, който реши да се съсредоточи върху реформирането на редовната армия. Според всекидневната сводка на Американския институт за изследване на войната (ISW), цитирана от The Moskow Times, Путин се опитва да възстанови доверието и репутацията на Министерството на отбраната, което беше силно увредено поради неуспехите през 2022 г.

Въпреки обявената мобилизация, Министерството на отбраната и Генералният щаб не успяха да постигнат нищо съществено през есента и началото на зимата на 2022 г. ISW вярва, че след поредица от "катастрофални провали" на руската армия, Путин е поискал от Пригожин и неговия съюзник, генерала от армията Сергей Суровикин, да продължат усилията за укрепване на позициите и сломяване на съпротивата от Украйна и нейните западни поддръжници.

Изследователите казват, че Путин е решил да даде шанс на Пригожин и Суровикин да покажат какво могат да направят с мобилизирани затворници от една страна и брутални бомбардировки на украинска гражданска инфраструктура, от друга. И двата плана се провалиха: опитите на Пригожин да превземе Бахмут завършиха с неуспех, докато въздушната кампания на Суровикин, от една страна, доведе само до цивилни жертви, а от друга, пропиля повечето от прецизно управляемите ракети на руската армия.

"Пригожин изглежда е решил през този период, че звездата му наистина изгрява и че може да предизвика Герасимов и дори Шойгу за превъзходство в руската военна сфера", пише ISW.

През зимата Путин се върна към работа с военните: на 11 януари той предаде общото командване на Обединената група сили в Украйна на Герасимов, подчинявайки Суровикин, заедно с двама други заместници, на него. На 17 януари руското министерство на отбраната обяви мащабни структурни реформи на въоръжените сили. Украинското разузнаване и някои представители на Кремъл съобщават, че Путин се готви да започне втора вълна от мобилизации, докато руското министерство на отбраната се опитва да подобри уменията на военния персонал.

"Пригожин вероятно си е въобразявал, че усилията му в Украйна ще му донесат военна и политическа власт в Русия. Командването на Бахмутското направление и близостта до Путин вероятно са му дали фалшивата представа, че може да използва победата в Бахмут на фона на военните провали на руското Министерство на отбраната като инструмент за договаряне за собствените си търговски цели, като например легализиране на ЧВК Вагнер в Русия, казва ISW.

Маргинализацията на Пригожин отразява реалните ограничения на действителната му власт. Американското и британското разузнаване изчисляват, че Пригожин има около 50 000 наемници в Украйна: 40 000 затворници и 10 000 военнослужещи по договор. Прекомерната увереност в собствените способности и боеспособността на частната му армия изиграха жестока шега на Пригожин, пише ISW: след неуспехите при Бахмут "звездата на основателя на ЧВК Евгений Пригожин започна да залязва".

Вашингтон е критикувал Германия заради танковете за Украйна

Американски висши представители са разкритикували Германия след отказа на канцлера Олаф Шолц да изпрати танкове на Украйна, пише в. "Телеграф". Британското издание цитира германския в. "Зюддойче цайтунг", който отбелязва, че макар американският министър на отбраната Лойд Остин да защити публично Германия в петък като надежден съюзник, той е участвал в "напрегната" размяна на мнения с началника на кабинета на Шолц Волфганг Шмид.

По-късно съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, отправил остри критики пред съветника на Шолц по външна политика Йенс Плотнер, съобщава още вестникът.

Въпреки че засега продължава да се противопоставя на натиска да предостави танкове на Украйна, германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви в интервю за френска телевизия, че Германия няма да "застане на пътя" на Полша и да ѝ попречи да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна, пише в. "Гардиън". Изказването на Бербок като че ли е най-ясния сигнал от страна на Берлин досега, че европейските съюзници могат да доставят произведената в Германия техника, коментира изданието.

В интервю за германската телевизия А Ер Де (ARD), излъчено вчера след това на Бербок, германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че очаква скорошно решение за доставката на танкове за Украйна, пише още "Гардиън". По думите на Писториус Германия няма да вземе прибързано решение, тъй като правителството трябва да разгледа много фактори, включително последиците у дома за сигурността на германското население.

Западните поддръжници на Украйна не успяха да решат спора за това кои държави ще доставят на Киев танкове, така необходими според украинския президент Володимир Зеленски за нова офанзива срещу укрепените руски сили, пише в. "Вашингтон пост".

Темата, обсъждана миналия петък при закрити врата от десетки министри на отбраната, събрали се в огромната американска военна база в германския град Рамщайн, е дали Германия е готова да прехвърли свои танкове "Леопард 2" (Leopard 2) на Украйна или поне да разреши на други държави, които разполагат с произвежданите в Германия машини, да ги доставят, пояснява изданието.

Опозицията в Германия призова коалиционните партньори на Шолц да излязат от правителството

Редица германски политици от консервативния опозиционен блок Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) призоваха по-малките коалиционни партньори на Олаф Шолц - Зелените и либералната Свободна демократическа партия - да напуснат управлението заради неохотата на канцлера социалдемократ да изпрати танкове на Украйна, пише днес в. "Билд".

Германското издание цитира секретаря на парламентарната група на ХДС/ХСС Торстен Фрай, според когото "щом трите партии не могат да се разберат по толкова важни въпроси, трябва най-накрая да покажат последователност и да започнат ново начало с оглед на променената ситуация". "Ние при всички случаи сме готови да поемем отговорността, ако се наложи", добави той.

Според "Билд" думите на Фрай отразяват готовността на ХДС/ХСС да преговаря със Свободната демократическа партия и Зелените за съставяне на нова управленска коалиция без Германската социалдемократическа партия на Шолц.

Друг представител на консерваторите - говорителят на парламентарната им група по външнополитическите въпроси Норберт Рьотген, също разкритикува канцлера социалдемократ и правителството му за нежеланието да се изпратят танкове на Украйна.

"Свободната демократическа партия и Зелените трябва да се запитат дали са готови да поемат отговорността за този отказ противно на собствените си убеждения", каза Рьотген пред изданието. "Това означава, че Германия се проваля при сегашното историческо изпитание, пред което я изправя войната", добави той.

Ръководителят на ХДС в провинция Долна Саксония Себастиан Лехнер призова в прав текст Свободната демократическа партия и Зелените "да напуснат" коалицията и да обърнат гръб на Шолц.

Какво обяснява подходът на Германия

Подходът на Германия към изпращането на оръжия за Украйна се определя от нейното желание да не се излага на опасност, коментира "Вашингтон пост". Преди Берлин публично обясняваше, че определени доставки не са възможни, преди да отстъпи пред международния натиск. Що се отнася до доставката на танкове, германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е заявявал, че не иска да ги изпраща "самостоятелно" - позиция, която се тълкува в смисъл, че той иска САЩ да изпратят танкове първи.

От разгрома на нацизма насам Германия съзнателно се е посветила на насърчаването на мира и интегрирането си в европейския и трансатлантическия ред за сигурност, където консенсусът е в основата на всичко, пише в. "Ню Йорк таймс". Войната на Русия в Украйна сега принуждава Германия да преосмисли идеите си за своето място в Европа, отношенията си с Русия и използването на военна сила, смята изданието.

Никъде дезориентацията не е толкова очевидна, колкото в нежеланието на Германия да изпрати на Украйна своя основен боен танк "Леопард 2" или да позволи на други държави да направят това. Тази позиция може да доведе до изолация на Германия и да раздразни нейните съюзници, коментира "Ню Йорк таймс". Макар че германците в огромното си мнозинство подкрепят Украйна в нейната борба, колебанията за изпращането на танкове отразяват дълбоката амбивалентност в една нация с катастрофална история на агресия по време на Втората световна война и която остава дълбоко разединена относно това дали би трябвало да бъде военен лидер и да поема риск за пряка конфронтация с Русия, смята нюйоркското издание.

Кремъл: Украинският народ ще страда, ако Европа изпрати танкове

Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Западът изпрати танкове в подкрепа на Киев, предаде Ройтерс.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разделенията в Европа за предоставянето на танкове на Украйна демонстрират "все по-силното неспокойствие" в редиците на НАТО. "Но, разбира се, всички страни, които участват, директно или индиректно, в напомпването на оръжия в Украйна и в повишаването на нейното технологично ниво, носят отговорност (за продължаването на конфликта)", заяви Песков. "Основното е, че украинският народ е този, който ще плати цената за цялата тази псевдоподкрепа", допълни той.

Зеленски обеща мерки срещу корупцията в украинския държавен апарат

Украинският президент Володимир Зеленски обеща решителни действия срещу злоупотребите в държавния апарат след корупционен скандал в Киев, съобщи ДПА.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение в неделя.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса.

Зеленски каза, че вече са подготвени "подходящи решения". "Не искам да ги обявявам сега, но всички те ще бъдат справедливи", заяви той.

Украинският президент допълни, че "няма да има връщане към това, което беше в миналото" и благодари на журналистите, които "проучват всички факти и съставят пълната картина".

Русия обвини Украйна, че е разположила ракетни установки "Хаймарс" в атомните си централи

Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) обвини днес Украйна, че е складирала доставени от Запада оръжия, включително реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS), в атомните си електроцентрали, предаде Ройтерс.

СВР не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва агенцията и прави уговорката, че не може да провери тяхната достоверност.

В изявлението пише, че доставени от Съединените щати ракети "Хаймарс", системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси са били разположени в Ровненската АЕЦ в Северозападна Украйна. Според СВР това е станало през последната седмица на декември.

Украинските атомни електроцентрали са в центъра на вниманието от началото на конфликта, отбелязва Ройтерс. Руските въоръжени сили превзеха неработещата АЕЦ Чернобил по-малко от 48 часа след като нахлуха в съседната държава, а малко по-късно - и най-голямата атомна централа в Европа - Запорожката АЕЦ.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на Запорожката АЕЦ. Украйна твърди още, че Русия използва атомната централа като оръжеен склад.

Международната агенция за атомна енергия изрази силно безпокойство заради атаките срещу централата и предупреди за риск от ядрена катастрофа.

ЕС ще проучи използването на конфискувани руски активи за възстановяване на Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на страните членки да продължат разговорите за използването на замразените активи на руската Централна банка, възлизащи на 300 милиарда евро, за възстановяване на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на британския в. "Файненшъл таймс".

В интервю Мишел казва, че иска да проучи как замразените активи на руската Централна банка могат да генерират печалби, които след това да бъдат използвани в усилията за възстановяването на Украйна.

Това е въпрос на правосъдие и справедливост и трябва да бъде решен в съответствие със законовите принципи, отбелязва председателят на Европейския съвет, цитиран от всекидневника.

ЕС блокира 300 милиарда евро (326,73 млрд. долара) от резервите на руската Централна банка през ноември миналата година с цел да санкционира Москва за нахлуването ѝ в Украйна, припомня Ройтерс.

mediapool.bg