Кламер БГ - Новини: Почти половината от електрическата мрежа в Украйна е извън строя

Почти половината от електрическата мрежа в Украйна е извън строя

Война в Украйна

|
Четв, 01 Дек 2022г. 18:20ч.
Почти половината от електрическата мрежа в Украйна е извън строя

Почти половината от електрическата мрежа в Украйна е извън строя

Близо половината от електропреносната мрежа в Украйна днес е извън строя – седмица след последните руски удари срещу енергийната инфраструктура. Това съобщи частният оператор ДТЕК, но подчерта, че електротехници се трудят "денонощно", за да ги поправят, предаде Франс прес.

"Русия разруши 40 на сто от украинската енергийна система с терористични ракетни атаки. Десетки служители от енергетиката бяха убити и ранени", заяви ДТЕК в Телеграм.

След поражения от украинските войски на терена Русия започна през октомври да обстрелва енергийни обекти в Украйна, като предизвика огромни щети и сериозен всекидневен недостиг на ток за милиони украинци.

На 24 ноември последните масирани удари по такива обекти оставиха без светлина и топлина цели региони, включително столицата Киев.

Нови нападения от този род може съществено да затруднят положението с енергията и да предизвикат нова бежанска криза посред зима.

За да имат поне малко светлина и топлина по време на прекъсванията в електроподаването, украинците са принудени да прибягват до алтернативни решения – използват например свещи и генератори, което понякога води до смъртоносни пожари. В сряда украинските спасители съобщиха, че са регистрирали предния ден 9 загинали и 8 ранени при подобни пожари в жилищни сгради.

Херсон е останал без електричество след руски обстрел

Наскоро освободеният украински град Херсон е останал без електроснабдяване след тежък руски обстрел, предаде Ройтерс, като се позова на управителя на Херсонска област.

Електроснабдяването в Херсон, който седмици наред остана без основни комунални услуги, беше отчасти възстановено миналата седмица. Миналия месец украински сили си върнаха контрола над града от руските сили.

Областният управител на Херсонска област Ярослав Янушевич заяви, че руски обстрел е причина за спирането на електроснабдяването и каза, че енергетици работят за отстраняването на проблема.

След като бяха под руска окупация в продължение на почти девет месеца, жителите на Херсон сега живеят под заплахата от постоянен обстрел срещу някои части от града от руските войски, които се оттеглиха на отсрещния бряг на река Днепър.

Украинският генерален щаб съобщи в своята всекидневна сводка, че е намалял броят на руските военни и въоръжение в град Олешки. Той се намира близо до Херсон на контролирания от Русия бряг на Днепър. "Вражеските войски се оттеглиха от някои населени места в (региона на) Херсон и се разпръснаха в гори по протежението на магистралата Олешки–Гола Пристан", каза генералният щаб. "Основната част от войските са мобилизирани военнослужещи", добави той.

Украйна каза, че Русия е изтеглила силите си от градове по поречието на Днепър

Украинските въоръжени сили заявиха, че Русия е изтеглила някои свои войски от градовете по поречието на река Днепър срещу град Херсон, предаде Ройтерс.

Това е първото официално украинско съобщение за руско изтегляне от основната фронтова линия в южната част на страната. В изявлението не се дават подробности и не се споменава дали украински сили са прекосили Днепър. Украински служители също така подчертаха, че Русия е засилила обстрела през реката.

Украинският генерален щаб съобщи в своята всекидневна сводка, че е намалял броят на руските военни и въоръжение в град Олешки. Той се намира близо до Херсон на контролирания от Русия бряг на Днепър. "Вражеските войски се оттеглиха от някои населени места в Херсонска област и се разпръснаха в гори по протежението на магистралата Олешки–Гола Пристан", каза украинският генерален щаб. "Основната част от войските е съставена от мобилизирани военнослужещи", добави той. По думите на щаба това показва, че най-добре обучените професионални войници на Москва вече са се изтеглили от района. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация.

След като се оттегли от южната част на страната през ноември, Москва съсредоточи силите си в участък от фронтовата линия близо до град Бахмут в Източна Украйна. Смята се, че там ежедневно загиват стотици военни в някои от най-кръвопролитните сражения на конфликта и нито една от страните не е успяла да постигне значителен напредък. Украинските въоръжени сили съобщиха за тежък артилерийски обстрел в редица градове на фронтовата линия в региона. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме контрамерки – по-сериозни контрамерки от настоящите", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Русия използва ракети с празни бойни глави, за да "разсейва" украинската ПВО

Украински военни съобщиха, че са открили отломки от изстреляни от Русия ракети, способни да пренасят ядрени бойни глави, в Западна Украйна и че основната им цел е била да отвличат вниманието на системите за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

Никола Данилюк, представител на изследователското звено на украинските въоръжени сили, заяви днес по време на брифинг, че фрагменти от ракети, паднали в района около западните градове Лвов и Хмелницки на 31 октомври, са били идентифицирани като части от крилати ракети "Х-55".

"Х-55" е разработена от Съветския съюз през 70-те години на миналия век за използване срещу стратегически цели. Предназначена е предимно за носенето на ядрени бойни глави и за изстрелване от самолети-бомбардировачи.

Намерените отломки са били изследвани. Тестът не е показал необичайни нива на радиоактивност, заяви Данилюк. "Това показва, че не е имало контакт (на ракетата) с ядрени елементи", добави той.

Данилюк уточни, че ракетите са били снабдени с празни бойни глави, една от които бе изложена на сцената на информационния център в Киев, където той говори. "Това е заместител на термоядрен управляем заряд", допълни той.

Крилатите ракети "Х-55" не са били използвани в Украйна преди 31 октомври, потвърди представителят на украинските сили.

"Уникалното на откритите ракети се състои в това, че те са оборудвани с празни бойни глави", каза Данилюк. Въпреки това ракетата представлява известна опасност заради кинетичната си енергия и горивото. "Доказателство за това е удар на ракета "Х-55" в жилищна сграда", уточни той.

"Можем да заявим, че изстрелването на тези ракети има за цел да отвлече вниманието на системите за противовъздушна отбрана на Украйна и да ги изтощи, докато съвременните руски ракети се изстрелват по обекти от критичната инфраструктура", заключи Данилюк.

Украинският представител разкри, че всички открити до момента ракети "Х-55" са били с изтрити серийни номера.

Русия хвърля прекалено много сили за превземането на Бахмут

Усилията на Русия да превземе Бахмут показват, че нейното военно командване не се е поучило от предишни кампании, концентрирани върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение и довели до много жертви, смята Институтът за изследване на войната.

Американският мозъчен тръст пише в своята всекидневна сводка за хода на войната в Украйна, която е публикувана на неговия сайт, че руската армия от края на май непрекъснато изразходва сили, за да установи контрол върху малки селища около този град в източната Донецка област. За тези шест месеца обаче тя е напреднала само с няколко километра.

Този оперативен модел на действие, при който се хвърлят големи сили за незначителни цели, много наподобява предишните руската кампания по превземането на Северодонецк и Лисичанск в съседната Луганска област през лятото, отбелязва Институтът за изследване на войната. Според базирания във Вашингтон изследователски център украинските въоръжени сили по същество са оставили руската армия да съсредоточи усилията си върху тези два града с ограничено оперативно и стратегическо значение, за да губи хора и техника в продължилите с месеци тежки сражения.

Руските войски в крайна сметка превзеха Лисичанск и Северодонецк и достигнаха границата с Донецка област, но този тактически успех донесе незначителна оперативна полза, тъй като това се оказа връхната точка на офанзивата им в Донбас, отчита Институтът за изследване на войната. Той се аргументира, че руските военни части до голяма степен сега са блокирани на линиите, които достигнаха в началото на юли.

Дори руската армия да продължи да напредва към Бахмут и да принуди украинските сили да се изтеглят контролирано от града (както стана в Лисичанск), това няма да й донесе кой знае каква оперативна полза, смятат американските анализатори. Те се аргументират, че разходите за шест месеца брутална и изтощителна битка около Бахмут далеч надхвърлят всяко оперативно предимство, което руснаците може да получат от превземането на града.

Офанзивата към Бахмут поглъща значителна част от наличната бойна мощ на Русия, което потенциално улеснява продължаващите украински контранастъпления на други места, отбелязва още Институтът за изследване на войната.

Вчера Русия обяви, че е превзела още няколко села в района на града. Тези нейни съобщения не са потвърдени по независим път.

Така или иначе руските сили все още са на няколко километра от Бахмут. Градът е здраво укрепен, а местността е равнинна, което не оставя много места за прикриване на настъпващите войници.

Освен това руската армия не е овладяла главните пътища, които водят от Бахмут на северозапад и югозапад, включително към Краматорск и Славянск - най-големите градове в Донецка област, които остават под украински контрол.

САЩ ще отпуснат 1,2 млрд. за производството на 6 ракетни системи "НЕЙСАМС" за Украйна

Пентагонът ще възложи поръчка на стойност 1,2 милиарда долара на американската компания "Рейтиън" (Raytheon) за производството на шест усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" "НЕЙСАМС" (NASAMS) за Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на запознат източник и на документ, до който агенцията е имала достъп.

САЩ са одобрили изпращането на Украйна на общо осем от тези ракетни системи.

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва е готова да се вслуша, ако някой поиска провеждане на преговори за Украйна, предаде Ройтерс.

В изказване на пресконференция в момент, когато войната в Украйна навлиза в 10-ия си месец, Лавров каза, че украинските твърдения, че Русия иска преговори, само за да спечели време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са абсурдни.

Министърът допълни, че Русия ще е склонна да се върне към преговори със Запада, ако той промени мнението си за ползата от обсъждане на направените от Москва миналия декември предложения в сферата на сигурността.

Лавров каза, че САЩ и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата си за Киев, и оправда руските ракетни удари срещу украинска инфраструктура.

"Изваждаме от строя съоръжения (в Украйна), които позволяват (на Запада) да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци", каза Лавров.

"Затова не казвам, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие сте преки участници. Включително не само чрез доставки на въоръжение, но също така и чрез обучение на военни - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът в отговор на въпрос на журналист от Асошиейтед прес.

Лавров каза, че САЩ са създали "екзистенциална" заплаха за Русия от страна на Украйна.

Германският парламент призна глада в Украйна през 30-те години за геноцид

Германският парламент прие резолюция, признаваща за геноцид "Гладомора" в Украйна през 30-те години - масов глад, за който се предполага, че е причинил смъртта на над 3 милиона украинци, при репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията беше внесена в долната камара Бундестага от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и от основния опозиционен блок. След дебати, на които присъстваше и украинският посланик в Германия, тя беше приета с техните гласове, а останалите две опозиционни партии се въздържаха.

Гласуването се състоя само броени дни след като Украйна отбеляза 90-тата годишнина от началото на глада.

В резолюцията е записано, че "масовата смърт от глад не е резултат от провалени реколти; политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за тях". Допълва се, че Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско и се отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само зърнопроизводителните ѝ райони".

"От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид", се казва в резолюцията. "Германският Бундестаг споделя подобна квалификация".

"Причината за този ужас е в Кремъл - там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад", каза от парламентарната трибуна Робин Вагенер, депутат от Зелените, които са част от управляващата коалиция. "Убийството с глад е имало за цел и да потисне политически украинското национално самосъзнание, украинската култура и език", допълни той.

По думите му "паралелите с днешния ден са очевидни" - гледна точка, която прозвуча от трибуната и от други депутати девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

"Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция", каза консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.

mediapool.bg