Кламер БГ - Новини: Западът обмисля изпращане на германски танкове "Леопард 2" на Украйна

Западът обмисля изпращане на германски танкове "Леопард 2" на Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 17 Ян 2023г. 13:22ч.
Западът обмисля изпращане на германски танкове "Леопард 2" на Украйна

Западът обмисля изпращане на германски танкове

Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск да одобри увеличение на международната военна помощ за Киев, като позволи износа на германски танкове "Леопард 2" за Украйна.

Досега Германия се въздържаше от подобна стъпка, твърдейки, че западни танкове могат да бъдат доставяни на Украйна само ако съществува споразумение между основните съюзници на Киев, в частност със САЩ.

Западни представители искат да запазят баланса между гарантирането на способността на Украйна да се отбранява и въздържането от доставка на оръжия, които могат да насърчат Киев да предприеме атаки срещу Русия или да въвлекат НАТО в конфликт с Москва.

Следва изброяване на някои факти за танковете "Леопард 2" и за дебатите дали тези машини да бъдат изпратени в Украйна.

Одобрението на Берлин

Реекспортът на танкове "Леопард 2" изисква одобрение от страна на германското правителство, така че други държави, притежаващи подобни танкове, не могат да ги изпратят на Украйна без съгласието на Берлин.

Някои германски представители дадоха признаци за смекчаване на позицията си преди срещата на съюзниците на Украйна в Рамщайн, Германия, следващия петък, където страните ще обявят най-новите си ангажименти по отношение на военната помощ за Украйна.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек, чието ведомство отговаря за одобряването на износа на оръжие, каза в четвъртък, че Берлин не трябва да създава пречки пред държавите, които искат да изпратят танкове "Леопард 2" на Украйна.

Това може да даде зелена светлина на страни като Полша, която изрази желание да предприеме подобна стъпка в рамките на коалиция.

Шолц все още не е казал дали споделя възгледите на Хабек или дали ще позволи Германия да изпрати някои от собствените си танкове "Леопард 2" на Украйна.

Защо Западът все още не е изпратил бойни танкове на Киев?

Западни представители всячески искат да избегнат опасността да бъдат въвлечени по-пряко във войната.

Макар Москва да осъди увеличаването на оръжейните доставки за Украйна, това не доведе до никакви военни последици за Запада. Това направи западните страни по-отворени към идеята за изпращане на танкове.

Досега Украйна разчиташе предимно на съветски танкове Т-72.

Някои западни представители изразиха и друго опасение - че в ръцете на Русия или дори на Китай могат да попаднат съвременни западни оръжия, разположени в Украйна, което да позволи на Москва или Пекин да се сдобият със западни военни технологии.

Защо Украйна иска танкове "Леопард 2"?

Този танк се смята за един от най-добрите западни образци.

Германската оръжейна компания "Краус-Мафай Вегман" е произвела повече от 3500 танкове "Леопард 2" от началото на производството им през 1978 г.

Танкът тежи над 60 тона, снабден е със 120-милиметрово оръдие и може да поразява цели на дистанция до пет километра.

Близо 20 държави разполагат с танкове "Леопард 2". Това означава, че няколко страни могат да отделят по няколко от своите танкове в подкрепа на Украйна. Това би улеснило също Киев да осигури поддръжката и обучението на екипажите.

Сред страните, въвели на въоръжение танкове "Леопард 2", са Канада, Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Полша, Испания, Швеция и Турция.

Колко танкове "Леопард 2" има в наличност?

Танкът "Леопард 2" е един от най-разпространените западни танкове.

Като цяло обаче три десетилетия след края на Студената война танковете и други тежки въоръжения са в ограничена наличност в повечето западни държави. Много страни драстично съкратиха армиите си след рухването на комунизма.

Германия разполага в момента с около 350 танка "Леопард 2", в сравнение с близо 4000 бойни танка в разгара на Студената война, казва германският военен експерт Карл Шулце.

Същевременно е почти невъзможно бързо да бъдат закупени големи количества танкове "Леопард 2".

На германската отбранителна индустрия е забранено със закон да ги произвежда за поддържане на запаси. Държавите, поръчващи нови танкове, трябва да са готови да чакат две или три години за доставка.

Дори производство да се ускори, експерти казват, че може да отнеме най-малко две години първите нови танкове да излязат от завода.

Какви други западни бойни танкове съществуват?

САЩ използват хиляди танкове "М1 Ейбрамс", произведени от "Дженерал дайнамикс", но те се смятат за неподходящи за Украйна, тъй като са задвижвани от газотурбинен двигател.

"Разходът на керосин на танковете "Ейбрамс" е толкова висок, че Украйна няма никаква възможност да ги използва в сегашната ситуация на военновременна логистика", казва Шулце.

Той добави, че макар танковете "Ейбрамс" да могат да бъдат задвижвани също с дизелово гориво, това няма да намали разхода на гориво до приемливо ниво.

Танкът "Леопард 2" разполага с по-икономичен двигател, който работи с дизелово гориво, каквото е по-лесно да се осигури в сравнение с керосина.

Великобритания обмисля изпращането на Украйна на няколко от своите танкове "Чалънджър 2", съобщиха медии.

Франция използва танкове "Льоклерк". Тя не е обявила дали има желание да предаде няколко от тях на Украйна.

По БТА

mediapool.bg