Кламер БГ - Новини: ЕС планира санкции срещу Иран заради атаките с дронове в Украйна

ЕС планира санкции срещу Иран заради атаките с дронове в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 20 Окт 2022г. 09:10ч.
ЕС планира санкции срещу Иран заради атаките с дронове в Украйна

ЕС планира санкции срещу Иран заради атаките с дронове в Украйна

Европейският съюз обяви, че планира въвеждането на санкции срещу Иран, който е обвинен, че доставя на Русия бойни дронове, които руските сили използват в рамките на конфликта в Украйна, предадоха Франс прес и ДПА.

Има достатъчно доказателства, че Иран е доставил на Русия дроновете, които тя използва срещу Украйна, заяви в Брюксел Набила Масрали, говорителка на европейската дипломация. Подготвяме санкции, отговорът на ЕС ще бъде "ясен, бърз и решителен", каза още Масрали.

Франс прес си осигури достъп до списъка със санкционирани ирански лица. В него има петима души и три организации.

Сред санкционираните физически лица е генерал Мохамед Хосейн Багери, командир на генералния щаб на иранските въоръжени сили.

Сред санкционираните организации е иранската компания "Шахед авиейшън индъстрис", която е свързана с могъщия Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Германският президент отмени посещение в Киев

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отменя от съображения за сигурност предвиденото си за днес посещение в Киев, съобщи канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

Неин представител заяви, че Щайнмайер е бил посъветван от германските служби и министерство на външните работи да не заминава. Представителят на канцеларията на президента добави, че посещение все пак ще има, но ще бъде насрочено за друга дата, и то скоро.

В Германия президентският пост е до голяма степен с церемониални функции. Щайнмайер възнамеряваше да посети украинската столица още през април, но Киев първоначално отказваше да го приеме заради подкрепата му в миналото за политиката на сближаване с Русия.

Впоследствие тези дипломатически противоречия бяха изгладени.

mediapool.bg