Кламер БГ - Новини: Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна, САЩ - "Ейбрамс"

Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна, САЩ - "Ейбрамс"

Война в Украйна

|
Ср, 25 Ян 2023г. 20:03ч.
Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна, САЩ - "Ейбрамс"

Сн. ЕПА/БГНЕС

САЩ и Германия обявиха в сряда, че ще изпратят десетки бойни танкове на Украйна. Първо дойде новината от Германия, че е взето решение да изпрати на украинската армия танкове "Леопард 2А6" (Leopard), които са смятани за най-добрите в света. В 19 часа българско време президентът Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна 31 бойни танка -

"М1 ЕЙбрамс" (M1 Abrams).

"САЩ и Европа са "напълно единни" в подкрепата си за Украйна срещу "наистина бруталната агресия" на Русия", каза Байдън по време на изявлението си.

Той уточни, че по-рано в сряда е провел "дълъг разговор" със съюзниците от НАТО, сред които германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак и премиерът на Италия Джорджа Мелони, за да продължи "нашата тясна координация".

"Русия е очаквала, че "ще се разделим, но ние сме напълно, цялостно, напълно обединени", каза още Байдън.

"Обявеното днес стъпва на усърдната работа на държави по света. То не е заплаха за нападение срещу Русия. Ако руските войски се приберат в Русия, където им е мястото, войната ще свърши днес. Това и искаме. Няма да позволим на една държава да краде територията на съседа си със сила", каза Байдън.

Американският президент благодари и на германския канцлер за взетото по-рано от Германия решение за изпращане на танкове.

"Благодаря на канцлера Шолц, че изпраща танкове "Леопард"... Канцлерът е глас на единство и близък приятел", каза още американският президент.

От думите на Джо Байдън стана ясно, че доставката на танковете ще отнеме време, но не уточни колко.

Решението на Германия

След "интензивни консултации" с партньорите, Германия взе решение да предаде на Украйна рота от 14 танка "Леопард 2А6" от запасите на Бундесвера, заяви канцлерът Олаф Шолц на правителственото заседание в сряда. Обучението на украинските екипажи ще започне в Германия, а пакетът военна помощ ще включва също боеприпаси и техническо обслужване на машините, уточни той.

Берлин освен това разрешава реекспорта на германски танкове от трети страни.

Целта е Германия и нейните съюзници да снабдят Украйна с общо два батальона или 88 танка.

Първите танкове от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага, цитиран от ДПА.

По думите му обучението и определянето на маршрутите за доставка ще започне много скоро.

Писториус нарече решението за предоставяне на танковете "историческо", защото е взето съгласувано в условията на "изключително взривоопасна обстановка в Украйна".

Шолц каза, че Германия "действа в тясно сътрудничество" със съюзниците си.

Дългоочакваното решение дойде след като американски официални представители съобщиха, че е било постигнато предварително съгласие за САЩ да изпратят танкове "М1 Ейбрамс", за да помогнат на Киев да отблъсне руските сили, окопали се на изток, почти една година след началото на войната, предаде АП.

В танковата коалиция участват най-малко 10 европейски страни.

Нидерландия планира да предостави 18 танка Leopard, Полша -14, Норвегия - 8.

Испания може би ще стане най-големият доставчик. По данни на El Mundo, правителството обмисля да изпрати до 53 машини.

Португалия е готова да даде 4 танка Leopard 2 от всичките си 37, които има на въоръжение, пише Correio da Manhã.

Финландия, Франция и Дания също възнамеряват да доставят танкове.

Великобритания ще изпрати 14 танка Challenger-2, като целта на този ход бе най-вече да вдигне топката на Германия, която настояваше каквото и да е решение за танковете да бъде взето от съюзниците в НАТО, а не поотделно. Великобритания ще изпрати също така стотици бронирани машини и бронетранспортьори FV-432, известни също като "Булдог".

Според британския министър на отбраната Бен Уолъс, това въоръжение ще увеличи значително възможностите на Украйна, "която да премине от сдържане на руските войски към прогонването им от своята страна".

В резултат на всичко това Украйна ще получи военна техника, снабдена с една от най-съвършените системи за управление на огъня: тя включва лазерни далекомери, устройства за нощно виждане и бордови компютър, който помага да се избират цели и да се насочват към тях. Новият оръжеен пакет трябва да помогне на Украйна да промени тактиката на войната, казаха американски и западни представители пред Си Ен Ен.

Вместо боеве за Бахмут, които са съпроводени с огромни загуби и от двете страни, стратезите на НАТО съветват Киев да се съсредоточи върху настъплението на юг.

Главна цел трябва да стане "сухопътният мост" в Крим, чрез който става снабдяването на руската групировка в анексираните украински региони. Миналата седмица в Германия се проведе среща между военните командвания на САЩ и Украйна. Сред обсъжданите въпроси бе ходът на по-нататъшните военни действия. Генералите освен това проведоха командно-щабни учения за бъдещо настъпление.

Германия трудно превъзмогна колебанията

Шолц настояваше, че всяка стъпка за предоставяне на мощните танкове "Леопард 2" на Украйна трябва да бъде направена в тясна координация със съюзниците на Германия, главно със САЩ. Стигайки до съгласието на Вашингтон да се ангажира с някои от собствените си танкове, Берлин се надява рискът от евентуални ответни стъпки от страна на Русия да се разпредели между съюзниците.

Натискът върху Шолц се засили тази седмица, след като Полша официално поиска от Германия да одобри изпращането в Украйна на танкове "Леопард 2" от полските запаси.

Други европейски страни също изразиха готовност да се разделят със собствените си бойни танкове като част от по-широка коалиция.

"Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна", заяви Шолц пред депутати, след като даде съгласие в Украйна да бъдат изпратени танкове "Леопард 2". Той добави, че в същото време Германия трябва да гарантира. че войната няма да "ескалира във война между Русия и НАТО". "Ние винаги ще имаме предвид този принцип", заяви Шолц.

Според ръководителя на Федералната академия за политика на сигурност на германските военни Екехард Брозе ангажирането на САЩ с решението е от ключово значение, за да се избегне това Европа да се изправи сама пред въоръжената с ядрени оръжия Русия.

Но Брозе посочи също и по-дълбокото историческо значение на това решение.

"Германски танкове още веднъж ще се изправят срещу руски танкове в Украйна", каза той и добави, че това "не е лесно решение" за Германия, която се отнася сериозно към своята отговорност за ужасите на Втората световна война.

"И все пак това е правилното решение", каза Брозе, като изтъкна аргумента, че зависи от западните демокрации как да помогнат на Украйна да спре военната кампания на Русия.

Зеленски е признателен на Берлин. Имаме нужда от много "леопарди"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес в разговор с Олаф Шолц, че е признателен за дадената от Берлин зелена светлина за изпращането на танкове "Леопард" на Киев, предаде Франс прес.

"Благодарим искрено на канцлера и на всички наши приятели в Германия", написа Зеленски в "Туитър" и уточни, че е разговарял по телефона с Шолц.

"Първата стъпка бе направена", заяви в "Телеграм" началникът на президентската канцелария Андрий Ермак.

Ермак призова и други западни страни да изпратят от тези бойни танкове, за да може Украйна да се противопостави на руската инвазия. "Имаме нужда от много "леопарди", добави той.

Външният министър Дмитро Кулеба призова всички страни, които притежават танкове "Леопард 2", да "предоставят колкото се може повече от тях", за да помогнат на Украйна да отблъсне руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Ето че танковата коалиция беше сформирана. Всички, които се съмняваха, че това някога може да се случи, сега видяха: За Украйна и нейните партньори няма невъзможно", написа той в "Туитър". "Призовавам всички нови партньори, които имат на служба танкове "Леопард 2", да се присъединят към коалицията и да предоставят колкото се може повече от тях", написа още Кулеба.

Съюзниците привестват

Британският премиер Риши Сунак поздрави Германия , заявявайки, че това е "правилното решение от страна на нашите съюзници и приятели от НАТО", което ще "засили отбранителния капацитет на Украйна" срещу Русия.

"Франция приветства германското решение, което удължава и разширява помощта, която предоставихме с доставката на А Ем Икс 10 Ер Се", заяви Елисейският дворец, имайки предвид леките бронирани машини, които Париж обеща на Киев.

Полският премиер Матеуш Моравецки благодари на германския канцлер Олаф Шолц. "Решението за изпращане на "леопарди" на Украйна е голяма стъпка към това да спрем Русия", написа той в "Туитър".

Русия: Това е катастрофален план

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи намеренията на Германия и САЩ във връзка с танковете като "абсурден" и "доста катастрофален план".

"Просто заради технологичните аспекти това е доста катастрофален план. Главното е, че това е напълно явно надценяване какви потенциални възможности (доставката на танкове) би добавила към въоръжените сили на Украйна. Това е още една заблуда, и то доста дълбока", каза говорителят на Кремъл.

Песков предрече, че "тези танкове ще изгорят също като всички други останали. С изключение на това, че те са доста скъпи и това ще легне върху раменете на европейските данъкоплатци".

Руското посолство в Германия заяви, че с решението си Берлин пренебрегва "историческата си отговорност към Русия", произтичаща от нацистките престъпления през Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Това изключително опасно решение ще доведе конфликта до ново равнище на противопоставяне и противоречи на изявленията на германските политици, че Германия не желае да бъде въвличана в него", заяви посланик Сергей Нечаев.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира, че изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде "поредната явна провокация" срещу Русия. "Очевидно е, че Вашингтон целенасочено се опитва да ни нанесе стратегическо поражение", напита той в Телеграм -канала на руската дипломатическа мисия.

"Ако САЩ се решат да доставят танкове, то оправдаването на подобна стъпка с аргументи за "отбранително въоръжение" няма да проработи. Това би било поредната явна провокация срещу Руската федерация. Никой не трябва си прави илюзии за това кой е истинският агресор в настоящия конфликт", допълни руският посланик

Приносът на Испания

Позицията на Мадрид за изпращане на над 50 танка е обусловена от договореност по въпроса на европейско равнище. В арсенала на испанската армия има 347 танка "Леопард" – 239 от модела "Леопард 2Е", произведени в кралството, и още 108 от модела "Леопард 2 А4", купени от Германия през 1995 г.

Белгия не разполага с танкове, но ще осигури ПВО

Белгия не разполага с танкове, които да изпрати на Украйна, се очаква да осигури средства за противовъздушна отбрана и противотанкови оръдия за нападнатата от Русия страна, съобщи белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер.

Тя уточни уточни, че от белгийските запаси вече са били предоставени картечници, гранатомети, каски, бронежилетки, генератори за ток, отоплителни уреди, средства за нощно виждане.

Белгийските власти подготвят изпращането на допълнителни средства за химическа, биологична и радиоактивна защита, както и за унищожаване на подводници.

mediapool.bg