Кламер БГ - Новини: Киев смята, че град Авдеевка може да се превърне във "втори Бахмут"

Киев смята, че град Авдеевка може да се превърне във "втори Бахмут"

Война в Украйна

|
Пон, 20 Март 2023г. 19:25ч.
Киев смята, че град Авдеевка може да се превърне във "втори Бахмут"

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Украйна заяви днес, че град Авдеевка в източната част на страната може скоро да се превърне във "втори Бахмут"- малък град, където украинските сили се бият срещу руските войски от осем месеца, но рискуват да бъдат напълно обкръжени, предаде Ройтерс.

Битката за Бахмут в промишления район Донбас е една от най-ожесточените в продължаващата близо 13 месеца война в Украйна и напомня за окопните бойни действия по време на Първата световна война.

Командващият сухопътните сили на Украйна каза миналата седмица, че сега силите на Москва се опитват да обкръжат напълно Бахмут при настъпление, което не е довело до значителни пробиви.

В понеделник говорителят на командването на оперативно-стратегическата групировка "Таврия" заяви, че е съгласен с оценката на британското военно разузнаване, че Русия засилва натиска върху снабдителните линии към Авдеевка, както е направила и около Бахмут.

"Врагът постоянно се опитва да обкръжи Авдеевка. До голяма степен съм съгласен с колегите си от Великобритания, че Авдеевка скоро може да се превърне във втори Бахмут", каза говорителят Олексий Дмитрашкивски.

"Бих искал да кажа обаче, че не всичко е наред с руските части, които атакуват в тази посока", добави той в излъчени по телевизията коментари.

Украйна съобщи преди известно време, че руските сили търпят тежки загуби при настъплението си в Източна Украйна.

В мирно време Авдеевка е имала над 30 000 жители. За разлика от Бахмут, тя е фронтови град от години. Украинските сили са се окопали там много преди нахлуването на Русия в Украйна миналата година, удържайки линията срещу подкрепяните от Русия бойци, поставили под свой контрол обширни райони в Източна Украйна през 2014 г., след като Русия анексира Крим.

Авдеевка се намира непосредствено на север от завзетия от руските сили град Донецк, над който Киев изгуби контрол през 2014 г.

Британското военно разузнаване съобщи днес в "Туитър", че руските сили постепенно напредват в района на Авдеевка и отбеляза, че големият Авдеевски коксохимически завод "може да се окаже ключов терен за отбрана с развитието на боевете".

Бахмут остава епицентър на военните действия

Ожесточените боеве за контрола на източния украински град Бахмут продължават, предаде Ройтерс.

В сутрешната си сводка за положението на бойното поле украинският генерален щаб посочва, че защитниците на Бахмут, Лиман, Ивановске, Богдановка и Григоровка - все населени места в Донецка област - са отблъснали 69 руски атаки за последното денонощие.

"Бахмут остава епицентърът на военните действия", се казва в съобщението.

Допълва се, че на юг, в Херсонска и Запорожка област, руските войски се намират в отбрана.

Руските войски контролират 70% от Бахмут, казва Пригожин в писмо до Шойгу

Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но украинската армия планира широкомащабно настъпление, заяви шефът на руската наемническа компания "Вагнер" Евгений Пригожин в писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че настъплението, целящо да откъсне силите на "Вагнер" от основната част от руските войски в Източна Украйна, е планирано за края на март или началото на април.

Пригожин настоява Шойгу да вземе всички необходими мерки, за да предотврати това, което по думите му може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна.

"Вагнер", която е острието на щурма на Бахмут и понесе тежки загуби, възнамерява до средата на май да се подсили с още около 30 000 бойци, съобщи основателят ѝ Евгений Пригожин.

През януари САЩ излязоха с оценка, че "Вагнер" разполага с около 50 000 души в Украйна, включително 40 000 затворници, рекрутирани от Пригожин в руските затвори с обещанието да бъдат помилвани, ако оцелеят шест месеца.

Според украинските власти около 30 000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, данни, които не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

САЩ отпускат 350 милиона долара допълнителна военна помощ за Украйна

САЩ отпускат поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона долара, съобщи днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Днес, съгласно пълномощията, предоставени ми от президента (на САЩ Джо - бел. ред.) Байдън, разрешавам отпускането на 34-ия пакет американско оръжие и военна техника за Украйна на стойност 350 милиона долара", съобщи в изявление Блинкън.

"Пакетът военна помощ включва повече боеприпаси за доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън "Хаймарс" и гаубици, които Украйна използва за отбрана, както и боеприпаси за бойните машини на пехотата "Брадли", ракети ХАРМ, противотанкови оръжия, речни лодки и друго оборудване", се казва в изявлението на американския държавен секретар.

mediapool.bg