Кламер БГ - Новини: Вигенин: Спекулациите, че БСП е в закдулисна договорка с ГЕРБ и ДПС се оказаха неверни

Вигенин: Спекулациите, че БСП е в закдулисна договорка с ГЕРБ и ДПС се оказаха неверни

България

|
Нед, 02 Май 2021г. 15:36ч.
Вигенин: Спекулациите, че БСП е в закдулисна договорка с ГЕРБ и ДПС се оказаха неверни

Имаше хора, които твърдяха, че е имало задкулисни договорки между БСП, ГЕРБ и ДПС и как ние ще предложим правителство, което да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Такъв въпрос въобще не е стоял на дневен ред. Сега те трябва да се извинят на ръководството на БСП. Това коментира в неделя зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин по Дарик радио.

Той посочи, че част от хората, лансирали тази теза, “се олицетворяват като някаква опозиция в БСП” и работейки в тази посока са направили услуга на управляващите, поставяйки под съмнение принципността и последователността на левицата. “Виждате, че към днешна дата всички тези спекулации се оказаха безпочвени.”, заяви Вигенин.

По думите му единственият полезен ход за България е бил “Има такъв народ” да съставят правителство, защото те са имали тази възможност. “Хората им се довериха като втора политическа сила в парламента и първа политическа сила, която олицетворяваше промяната. Осъзнавайки факта, че загубихме тези избори, без каквито и да било претенции предложихме нашата подкрепа да потърсим заедно стъпки, които да доведат до реалната промяна в България. Очевидно такива намерения “Има такъв народ” нямаше.”, коментира Вигенин.

Той допълни, че най-разумното, което БСП е можела да направи в тази ситуация, е да върне мандата, особено заради начина, по който функционира сегашният парламент и на фона на това, че няма култура за диалог в тази ситуация.

“Имаше предложения да не върнем веднага мандата, но това размотаване и бавене във времето и използването му за чисто партийна пропаганда не е добре за България. Колкото по-бързо приключим живота на този парламент, колкото по-бързо се назначи правителството на Румен Радев и си отиде окончателно правителството на Борисов, ще е толкова по-добре за България.”, посочи Вигенин.

Той каза още, че с отказа на “Има такъв народ” да състави правителство е пропиляна една възможност за страната.

“БСП от години води битки със системата, която създаде ГЕРБ, натрупахме много опит и можехме като една подкрепяща сила да бъдем полезни на нашите партньори от новите партии в парламента.”, каза той.

Вигенин изрази надежда, че българските граждани към днешна дата вече осъзнават коя е принципната, последователна формация и коя е партията, която реално е олицетворение на промяната, може да го направи и която има план за това.

mediapool.bg