Кламер БГ - Новини: Васил Божков: Прокуратурата знаеше за пътуването ми до Дубай

Васил Божков: Прокуратурата знаеше за пътуването ми до Дубай

България

|
Нед, 31 Ян 2021г. 14:51ч.
Васил Божков: Прокуратурата знаеше за пътуването ми до Дубай

"Прокуратурата беше наясно с пътуването ми до Дубай. Това беше планувано бизнес пътуване, след което трябваше да летим до Дубай".

Тази версия разви в интервю на живо за предаването "Политически НЕкоректно" по БНР бизнесменът Васил Божков, което се излъчваше и от профила му във Фейсбук. Изявлението идва около една година, след като разследващите власти започнаха обиски в имотите на бизнесмена заради предполагаеми престъпления. В момента на акцията той изненадващо се оказа в Дубай. Там бе задържан в Дубай, след което българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане.

Пред БНР Божков обясни, че не е бил предупреден за готвената акция срещу него, но прокуратурата е била наясно с пътуването му до Дубай и после – до Тайланд, тъй като частният му самолет е извадил разрешително за курса седмица по-рано.

Божков обясни, че много му се искало да се прибере в България, но това щяло да е незаконно, тъй като с него се извършвали процедури по българското искане за екстрадиция и за издирването му от Интерпол.

Бизнесменът обеща да извади конкретни сигнали срещу властта точно преди предстоящите избори. "И аз ще бъда малко политик и ще извадя необходимото в подходящия момент", посочи Божков.

Той се закани да участва със сигурност в предстоящите избори, дори ако се наложи да ползва друга партия мандатоносител, тъй като властта създава процедурни пречки за регистрацията на формацията му "Българско лято".

На въпрос коя ще е евентуалната друга партия, която би се обвързала с неговото име, бизнесменът заяви, че няма да я каже, но имал няколко предвид. Божков обяви още, че ако партията му предложи да е в листата за изборите, той ще се съгласи и ще участва.

Васил Божков за пореден път повтори тезите си за "унищожаването му" от властите, които обвинява в рекет.

"Прокуратурата не спазва законите. Тя е "инструмент на бога" (Иван Гешев, б. р.)... Никога не съм се чувствал застрашен, защото винаги съм спазвал закона. Не съм си осигурявал спокойствие, а съм си осигурявал съществуване. Подадох сигнал в прокуратурата за доказано престъпление, което никой не разследва - за рекета срещу мен, който е ескалиращ... Когато отказах да давам парите, унищожиха целия ми бизнес. Аз съм си плащал всички данъци, а след това съм давал пари. Реших, че е по-добре да давам някаква част, за да съществува моят бизнес, докато тези са на власт. Въпреки всичко не съм ощетил никого. Това са мои лични пари, можело е да ги изям и да ги изпия, аз ги давам на грабителите", каза Божков.

"Борисов и Пеевски даваха пари за "Левски", спряха да дават, закъса отборът, казаха ми да го взема, защото знам. Когато се захвана с нещо, го правя добре... Пеевски без Борисов не може да съществува, както и обратното. Не трябва да се демонизира само единият, те са свързани като сиамски близнаци. Купиха си телевизия, сложиха си прокурор, държат цялата администрация, опитаха се да завладеят съда. На върха са те двамата... Когато се вземе политическата власт, този модел може да бъде сменен", посочи още бизнесменът.

Васил Божков сподели, че винаги е имал мисии - като подпомагането на спорта, събирането на културното наследство на България. Сега иска да "отърве българския народ".

"Другите обещават, после не изпълняват. Всички партии са част от статуквото, нищо не правят, не могат да променят нищо. Ние не искаме рестарт на системата, искаме всичко да започне на чисто... Играем за победа", добави Божков.

Той е обвинен от прокуратурата за 19 престъпления. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и към убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

mediapool.bg