Кламер БГ - Новини: В първия ден на новите депутати протест им иска оставката

В първия ден на новите депутати протест им иска оставката

България

|
Ср, 14 Апр 2021г. 14:45ч.
В първия ден на новите депутати протест им иска оставката

На първото си заседание депутатите в новоизбраното Народно събрание ще бъдат посрещнати от протест, който настоява за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Демонстрацията ще се проведе пред историческата сграда на парламента, в която депутатите ще се закълнат в четвъртък. Засега над 360 души са заявили, че ще участват.

Организатори са "Протести 20-21", "Системата ни убива" и "Референдуми за справедливост", които участваха и в летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, продължаващи и до момента в по-разреден график и с по-малко хора.

В началото на ноември миналата година т.нар. "Отровно трио", което бе организатор на летните протести, обяви, че спира с всекидневните протести. Двама от триото – Араман Бабикян и Николай Хаджигенов – влязоха в листите на Мая Манолова – самата тя активно подкрепяща протастите - и вече са депутати. Други активни участници в протестите останаха недоволни от решението и продължиха да се събират.

Телевизията на Слави Трифонов също подкрепяше гражданския бунт, който редовно бе озвучаван с актуални песни, продуцирани от екипа на Трифонов. По-късно екипът на телевизионния водещ и самият той като лидер оглавиха изборните листи на партията си "Има такъв народ", която от раз стана втора политическа сила в новия парламент.

Освен нов вот за парламент, протестиращите в четвъртък ще поискат и незабавни промени в Изборния кодекс, пълна ревизия на трите правителства на Борисов, както Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор.

"Изправи се!Мутри вън", както и други партии в парламента, вече обявиха, че смятат да предложи именно част от тези неща. ще внесе промени в Изборния кодекс и ще предложат МИР Чужбина, електронно гласуване, както и някаква форма на активна регистрация за избори. "Демократична България" също ще внесе законопроект за промени в избирателния закон.

Манолова обяви, че ще предложи създаването на парламентарна комисия за ревизия на управлението на Борисов. След това тя каза, че идеята ѝ се подкрепя от "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

И без протести не е ясно дали партиите в Народното събрание ще успеят да съставят правителство. ГЕРБ ще предложи кабинет, но всички други партии заявиха, че няма да го подкрепят.

Така президентът ще връчи проучвателен мандат на втората политическа сила – партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която продължава да мълчи за намеренията си. Още преди изборите обаче шоуменът каза, че би се коалирал само с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", но трите партии са много различни, а и нямат нужното мнозинство.

БСП и ДПС вече заявиха готовност да подкрепят кабинет с мандат на Трифонов, но от "Има такъв народ" отхвърлиха предложението. В "Изправи се! Мутри вън" тази оферта предизвика напрежение. Хаджигенов обяви, че е готов да се жертва за министър и "не можем без подкрепата на БСП, трябва да приемем гласове и от ДПС, и от ГЕРБ, ако ни ги дават". Манолова пък го заплаши адвоката с изгонване от коалицията.

mediapool.bg