Кламер БГ - Новини: В Москва съдят общински съветник, разкритикувал руската инвазия в Украйна

В Москва съдят общински съветник, разкритикувал руската инвазия в Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 21 Юни 2022г. 17:50ч.
В Москва съдят общински съветник, разкритикувал руската инвазия в Украйна

Алексей Горинов

В съд в Москва днес започна процесът срещу общински съветник, разкритикувал руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

На Алексей Горинов са повдигнати обвинения в "разпространяване на лъжливи информации". Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 10 години затвор.

60-годишният Горинов показа на съдебното заседание лист с надпис "Не на войната".

Общинският съветник в Красноселски район в Москва бе задържан от полицията в руската столица на 26 април и оставен в ареста.

Според руското правосъдие Горинов е разпространявал "лъжливи информации" заедно с Елена Котьоночкина. Председателката на общинския съвет на Красноселски район междувременно е напуснала Русия.

Според руския информационен сайт Медиазона Горинов осъдил на работна среща на 15 март, по думите му, руската агресия срещу Украйна. Той също така разкритикувал организирането в своя избирателен район, на фона на войната в Украйна, на развлекателни прояви и по-конкретно - конкурс за детски рисунки.

"Деца стават сираци, а внуците и правнуците на участници във Втората световна война са хвърляни в ада на сраженията в Украйна", казал още Горинов. Той призовал за впрягане на всички усилия на гражданското общество за слагане на край на войната и за изтегляне на руските войски от съседната страна.

Следващото заседание от процеса бе насрочено за 7 юли.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари десетки хора, разкритикували публично войната, са съдени в Русия. Повечето от тях бяха глобени, но за някои има риск да получат тежки присъди затвор, отбелязва АФП.

mediapool.bg