Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Вървим към скорошни избори

Христо Иванов: Вървим към скорошни избори

България

|
Вт, 06 Апр 2021г. 20:08ч.
Христо Иванов: Вървим към скорошни избори

"Демократична България" влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена – особено ако офертата идва от ГЕРБ или ДПС. Обединението е готово да плати за позицията си и с явяване на нови избори, каза съпредседателят му Христо Иванов във вторник пред бТВ. Той прогнозира, че най-вероятно скоро ще има нови парламентарни избори, но "така се случва демокрацията и това е нормално".

ДБ спечели 9.45% от гласовете на провелите се парламентарни изборите и стана пета сила в парламента и първа в София.

"Не водим никакви разговори с никого в момента. (...) Ако има предложение господин Трифонов, ние ще се отнесем с уважение към него. Ние не можем да подкрепим управление с мандат на БСП. В този смисъл ние можем да мислим за формула, предложена от Трифонов, но съм скептичен, че това може да е възможно. Затова ние се готвим този парламент в рамките на следващите 2 или 3 месеца да свърши една работа, така че да отидем на честни и свободни от Борисов избори. И тогава да реши народът кой и как иска да го управлява", каза Иванов във вторник пред бТВ.

Той подчерта, че пред него и съмишлениците му е предизвикателството да преодолеят "тежката сянка на "трика", който се случи през 2014 г., "предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним". С думите си за "трика" той визираше това, че тогавашният председател на СДС Божидар Лукарски обяви, че позицията на "Реформаторския блок" (РБ) против участието на Борисов като премиер в следващото управление е била "предизборен трик за вдигане на електората".

Иванов добави, че "Демократична България" няма да приеме експертен кабинет, лансиран от премиера Бойко Борисов в изборната нощ.

"Този лайф на Борисов, излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парно, е забележителен. Беше като фолк версия на "Ричард III", в който кралят е загубил битката, конят му е умрял и той предлага кралство за кон", каза Иванов по повод на премиерския монолог.

Иванов добави, че свършва епохата "Борисов" и "страната може да започне да диша по-свободно".

"Ако подготвим възможността за едни наистина свободни избори, на тях вече хората ще решат на кого да дадат мандата. И е нормално това нещо да го решат хората, а не ние да се опитваме да сглобяваме някакви неща", каза той и обясни, че очаква 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.

"Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи, се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си удържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме", посочи Иванов.

По думите му от "Демократична България" нямат проблем и с това да останат в опозиция.

Основана задача ни е да излъчим парламентарна група с висока степен на организация, да се борим ефективно за резултати от гледна точка на нашите каузи, да покажем способността си като общност да се движим в една посока. Посланията ни не са популистки, честно признаваме проблемите и за да рискуват хората да гласуват за промяната, за която говорим, това поставя по-висок праг на демонстриране на последователност. Очаквам да покажем, че този път това, което сме говорили, ще го изпълним. Това, което сме говорили, не е предизборен трик, подчерта Христо Иванов.

Според БСП нови избори могат да създадат партньори на Борисов

"Трябва да се играе на сигурно. В момента ГЕРБ нямат партньори в този парламент. Нови избори може да създадат парламент с партньори за Борисов, а резултатите на партии като "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" да бъдат по-ниски".

Това каза пред бТВ Кристиан Вигенин от БСП, която пръв път от 20 години насам не са втора, а трета сила в парламента и не е ясно как би се отразил нов скорошен вот на този резултат.

Според Вигенин не трябва да се забравя, че все още Борисов управлява и е начело на правителството.

"Слущаме внимателно какво се говори. Трябва да сме внимателни какво казваме, за да не бъдат затворени някои врати", каза той по повод изявленията на "Има такъв народ" и "Демократична България", че не биха направили коалиция с БСП.

По думите на Вигенин "БСП е партия с ценен опит, който може да е от полза в тази ситуация, когато хората показаха, че не искат ГЕРБ да ги управлява" и отново подчерта, че е слушал внимателно какво казват останалите партии и "не е задължително да има правителство с мандата на БСП, а може да е с подкрепата".

Той коментира и представянето на БСП на парламентарните избори: "Когато се създаде среда, в която хората искат нещо ново, старите партии в опозиция не могат да имат висок резултат".

"Това е тежка загуба и затова Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка. Така трябва да се постъпи. Ние бяхме длъжни да отслабим натиска върху Корнелия Нинова, за да имаме работещ председател", добави Вигенин по повод това, че бюрото на партията подаде оставка, а Нинова, която го предлага – не.

Според него Нинова също е заявила своята отговорност за загубата на БСП, но "ние сме партия с инстинкт за самосъхранение и не трябва да започваме крамоли сега, а да проведем този разговор спокойно, още повече че назряват важни събития".

mediapool.bg