Кламер БГ - Новини: Съветът на Европа губи търпение към България заради психиатриите и социалните домове

Съветът на Европа губи търпение към България заради психиатриите и социалните домове

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 15:28ч.
Съветът на Европа губи търпение към България заради психиатриите и социалните домове

Съветът на Европа губи търпение към България заради психиатриите и социалните домове

Комитетът за предотвратяване на изтезанията на Съвета на Европа остро критикува в четвъртък постоянния провал на българските власти да се справят с тежките проблеми в социалните домове и психиатричните болници. Страната за пореден път е призована да предприеме спешни действия за подобряване на ситуацията и да промени радикално подхода към предоставянето на психиатрична помощ и социална грижа на хората в нужда,

От 1995 година досега Съветът на Европа е провел 14 посещения в България, но за повече от 25 години напредъкът не е особено голям.

"Последните посещения през 2017, 2020 и 2021 г., както и отговорите на българските власти, при които ключовите опасения на Комитета против изтезанията бяха до голяма степен омаловажени, показаха, че е постигнат малък или никакъв напредък", се казва в съобщението на Съвета на Европа.

Физическото малтретиране от страна на персонала на настанени в социални грижи и пациенти с психични разстройства е въпрос на дългогодишна загриженост на международните институции.

"Посещение след посещение, делегациите са регистрирали оплаквания за лица, които са били удряни с шамари, юмруци, ритани и/или удряни с пръчки от персонала в домове за социални грижи и психиатрични болници. Всъщност почти изглеждаше, че пръчките са се превърнали в "стандартни елементи на оборудване" за служителите в много институции, като често се откриват в офисите на персонала", се казва в съобщението.

Българските власти обаче не са предприели и досега необходимите мерки за изкореняване на тези напълно неприемливи практики. Нивото на хигиена в някои социални домове пък е описано като "ужасяващо".

"Хората с психични разстройства и затруднения в ученето в такива домове все още могат да бъдат намерени изоставени в мръсни общежития, на мръсни легла, заобиколени от всепроникваща отвратителна воня на урина и покрити с мухи, които пълзят по тях.

Плачевният недостиг на персонал в домове за социални грижи и психиатрични болници е резултат от десетилетия на пренебрегване и липса на подкрепа от българските власти", е описанието на ситуацията в страната.

Комитетът против изтезанията обяснява, че директорите на тези социални домове са оставени да се борят всеки ден с тотално недостатъчни човешки ресурси, без адекватно финансиране. Накрая те се провалят в осигуряването на адекватни грижи за настанените в домовете.

В психиатриите продължава да има данни за поставяне на 4 или 5-точков колан за фиксиране към легла в стаи за усамотение в продължение на дни. Някои пациенти съобщават, че ръцете им са били фиксирани над главата им, причинявайки болка, подуване и загуба на чувствителност в горните им крайници, което може да бъде описано като малтретиране.

Изводът е, че на пациентите с психични разстройства в България не се осигурява набор от съвременни психиатрични лечения, което само по себе си е пренебрегващо и вредно за тяхното състояние.

mediapool.bg