Кламер БГ - Новини: Студентите се връщат в университетите при първа възможност, учениците - не

Студентите се връщат в университетите при първа възможност, учениците - не

България

|
Пон, 17 Май 2021г. 11:36ч.
Студентите се връщат в университетите при първа възможност, учениците - не

Студентите се връщат за присъствено обучение във висшите учебни заведения при първа възможност, за учениците към момента няма решение. Това съобщи проф. Николай Денков при представянето на екипа си и приоритетите си на работа.

Той съобщи, че за студентите има постигнато единодушие между Министерството на образованието, Съвета на ректорите и социалните партньори да се върнат отново присъствено в университетите. Николай Денков уточни, че те ще се върнат при първа възможност означава, което означава, когато министърът на здравеопазването издаде заповед за това.

Не така обаче стоят нещата с учениците от горните класове, които не ходят на училище от края на октомври 2020 г., а от средата на април учат по график определени класове. За тях няма единодушие по въпроса, въпреки че им предстоят матури, стана ясно от обясненията на проф. Денков. Той отказа да съобщи каква позиция ще защитава на срещата със социалните партньори и Министерството на здравеопазването по отношение на връщането на учениците от гимназиален и прогимназиален етап отново в класните стаи. Уточни обаче, че личният контакт между ученици и студенти с преподаватели дава по-добро образование, а освен това има и възпитателен ефект.

Учители са против връщането на учениците в класните стаи, като аргументът им е, че не може да се рискува провеждането на зрелостните изпити и Националното външно оценяване, ако някое дете се разболее. Причината е, че то няма да може да се яви на изпит. Карантинираните ученици имат право да положат изпит в същия ден, когато се провеждат матурите, но не и болните.

Иначе първостепенна задача на новото ръководство на образователното министерство е успешно приключване на учебната година. Това включва спокойно провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование, посочи проф. Денков. За отговорник на тази задача той посочи заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, която е директор на училище и отговаряше за същия ресор в предишния политически кабинет на проф.Денков.

Втората важна задача е да се направи преглед и анализ на резултатите от дистанционното образование, съобщи служебният министър. Той посочи, че ще се подготви и пакет от мерки за подготовката за следващата учебна година 2021/ 2022 г., които ще бъдат предадени на бъдещето правителство. За изпълнението на тази задача ще се разчита на заместник-министъра на образованието Евгения Пеева-Кирова. Тя ще отговаря за завръщането и задържането на децата в училище, както и за международното сътрудничество.

Към момента МОН няма яснота в колко училища все още не е предаден целия учебен материал, въпреки че тази седмица предстоят зрелостните изпити на завършващите от 12 клас. Така на практика тази седмица, с изключение на понеделник, учениците отново няма да учат, дори и дистанционно.

Третата задача пред екипа на проф.Денков е завършване на Картата на висшето образование в България и изработване на процедурите за създаване на изследователски университети. Тези дейности ще ръководи заместник-министърът на образованието Генка Петрова, която е бивш заместник-ректор на Медицинския университет в София, каза проф.Денков.

Работата в сферата на науката е поверена на заместник-министър Нели Косева, която идва в МОН от поста на главен научен секретар на БАН.

Последната задача пред новия екип на МОН по време на служебния мандат е преглед на дейностите в Плана за възстановяване и устойчивост и в европейските програми, свързани с образование, наука и иновации. По тях ще работи целият ръководен екип на министерството, каза проф.Денков.

"Думата ревизия (на предишното ръководство - бел. ред.) не фигурира в нашите приоритети", каза проф.Денков. Това обаче не означава, че такава няма да бъде направена. Аз, като министър имам задължение да направя проверка на разходването на средствата и това ще бъде направено по надлежния ред, каза образователният министър. Ако има има данни за някакви нарушения, ще съобщя, допълни той.

Началник на кабинета на проф.Денков и Иван Модев, който заемаше същия пост и при предишното служебно правителство на Румен Радев.

mediapool.bg