Кламер БГ - Новини: Станишев: Близки до ръководството на БСП водят кампания срещу Радев

Станишев: Близки до ръководството на БСП водят кампания срещу Радев

България

|
Съб, 16 Окт 2021г. 14:51ч.
Станишев: Близки до ръководството на БСП водят кампания срещу Радев

Станишев: Близки до ръководството на БСП водят кампания срещу Радев

Хора, близки до ръководството на БСП, водят неформална кампания срещу президента Румен Радев. Това каза лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев пред бТВ.

По думите му по партийната телевизия БСТВ на социалистите се говорело как Радев е предател. Вероятно става дума за предаването "Думата е ваша" с водещ Стоил Рошкев, който и преди се е изказвал срещу Румен Радев. В началото на октомври зрител е нарекъл в ефира на предаването Радев предател, водещият изслушва аргументите, съгласява се с мнението на зрителя и му отговаря: "Гласувайте за БСП и не гласувате за Румен Радев. Повечето хора, които размишляват, са стигнали до този извод".

В края на миналата година отново Рошкев каза по адрес на Румен Радев, че "говори на развален английски" като героя на Саша Барън Коен във филма "Борат". И тогава това изказване на водещия доведе до съмнения за напрежение между ръководството на социалистите и държавния глава.

Сега Станишев разкритикува ръководството на БСП, че не е обявило ясно подкрепата си за Радев и Йотова още в самото начало. По думите му изборите две в едно са голям бонус за БСП и това е благодарение на Румен Радев. "Много хора от левицата харесват този президент и и ще бъдат много по-мотивирани да отидат до урните заради него", каза Станишев.

"Румен Радев е президентът, който ще бъде избран от българските граждани. В най-голяма степен от всички политици, той се асоциира исканията за промяна на протеста. Хората видяха слабостта на партиите в последните два парламента и президентът се възприема като гарант за стабилността на институциите в държавата. Другите кандидати са с по-неясни позиции по много въпроси“, добави лидерът на ПЕС.

Станишев каза още, че големият въпрос е защо след четири години в опозиция БСП загуби близо 600 хил. гласа на предишните парламентарни избори.

"Защо не беше припозната като алтернатива? За мен отговорът е, че ние играхме на чужд терен - състезание по традиционализъм и патриотарство с популистки партии. Вместо да развием солидна европейска лява политики и да привлечем хора от центъра - това винаги е било условието БСП да бъде силна в изборите. Надявам се моята партия да подобри своя резултат на изборите", каза още той.

Станишев призна, че от много време не се е чувал със сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова. Двамата от години са в конфликт и това ясно си пролича преди евроизборите през 2019 година, когато Нинова се опита да изхвърли Станишев от листата на социалистите, но не успя.

mediapool.bg