Кламер БГ - Новини: Рашков: Бивш министър на МВР има връзки с Митьо Очите и Маргините

Рашков: Бивш министър на МВР има връзки с Митьо Очите и Маргините

България

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 15:04ч.
Рашков: Бивш министър на МВР има връзки с Митьо Очите и Маргините

Снимка: БГНЕС

В МВР има данни, че бивш министър на вътрешните работи е имал връзки с криминалния контингент. Това заяви в четвъртък МВР шефът Бойко Рашков. По думите му в момента същият човек е кандидат за депутат от ГЕРБ. По времето, когато той бил свързан с контингента, главен секретар на МВР е бил Бойко Борисов, обясни Рашков. Израстването му до премиер било съпътствано от издигането в кариерата на въпросния служител.

Несебър, "Делта Гард", Митьо Очите

"В самото министерство има материали, които говорят красноречиво за връзките на този министър с лица от криминалния контингент, включително Митьо Очите в Несебър. Така също с известните братя Маргини и доста други, което не е никак лицеприятно както за този бивш министър, така и самото министерство, което до момента не е разкрило данни в тази насока и като че ли МВР е превърнато в някакво хранилище на материали за участие на някои високопоставени лица с престъпна дейност в тяхното минало", каза Рашков.

Връзките на бившия министър бяха споменати в коментар по темата с отнемането на лиценза на охранителната фирма "Делта Гард". Рашков така и не уточни за кой точно министър говори. В момента в листите на ГЕРБ има двама бивши шефове на силовото ведомство – Младен Маринов и Христо Терзийски.

Преди няколко дни обаче от Антикорупционния фонд подадоха сигнал до МВР, в който се твърди, че Младен Маринов е бил близък със собствениците на дружеството Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев. В сигнала се твърди, че през 2005 г. той е бил засечен да се вози в един джип с двамата край Несебър. По онова време Русев също е бил служител на МВР. Двамата с Маринов се легитимирали със служебните си карти, твърди се в сигнала.

"Има данни, че са имали обща дейност, независимо че този бивш министър на вътрешните работи е бил служител в МВР", заяви Рашков.

"Осемте джуджета"

Дъщерята на Маринов – Силвия Маринова – е била собственик на пикап, отнет от активите на фирма на бизнесмена Илия Златанов, съобщи пък "Свободна Европа". Става дума за "Тойота Тундра", купена от негова фирма. Златанов е основният герой в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Бизнесменът твърди, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров с помощта на висши прокурори.

Колата била купена от неговата фирма "Изамет Транс". През 2017 г. бил прехвърлен на друго дружество – "К Корекшън". По това време Златанов вече е в конфликт със сина си Явор, с когото спорят заради имущество. В опит да запази активите той изнася пикапа заедно с други коли в Германия. Две години по-късно Явор Златанов твърди, че под натиск прехвърля "К Корекшън" на бившия боксьор Кристиян Христов. По онова време той е в болница заради животоспасяващо лечение. В историята вече се е намесил Петров, който според Златанов-старши го принудил да подпише запис на заповед за 3 млн. лв. в полза на съпругата му Любена Петрова.

След като "К Корекшън" е прехвърлена на Христов през пролетта на 2020 г. "Тойтота"-та е продадена на Силвия Маринова за 9200 лв. Ден след излъчването на първата част от "Осемте джуджета" тя също продава пикапа. Според Златанов-старши лично бившият министър Маринов ползвал колата.

mediapool.bg