Кламер БГ - Новини: Радев ще връчи втория мандат след Нова година

Радев ще връчи втория мандат след Нова година

България

|
Нед, 18 Дек 2022г. 19:38ч.
Радев ще връчи втория мандат след Нова година

Румен Радев, Снимка: Архив

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство след Нова година.

"Ще връча втория мандат скоро, няма да губим време, но не преди Нова година", каза държавният глава.

Вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", след като тази седмица кандидатурата за премиер на проф. Николай Габровски не бе одобрена от Народното събрание.

От ПП имат намерение да предложат правителство на малцинството, в което те са в коалиция с "Демократична България".

Партията на Асен Василев и Кирил Петков смятат да предложат за премиер кандидатурата на акад. Николай Денков. Според него вероятността за кабинет с втория мандат "не е особени висока". Той заяви, че ще разговаря с всички партии.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви пред бТВ в неделя, че според него в проектокабинета с втория мандат трябва да има експерти, но те да са с политическа ангажираност. Той даде примери за конкретни хора, които биха били добри министри.

"Г-н Божанов е перфектен пример, аз лично не познавам никой по-добър в електронното управление от него и едновременно с това е ясна политическа фигура на "Демократична България", каза Петков.

По думите му добър министър на финансите би бил Асен Василев. "Аз лично не познавам по-добър финансист, който да има опит в управлението на финансите на държавата от Асен Василев. Ако ме питат трябва ли Асен да е министър на финансите, аз бих казал 100%", заяви още Петков.

По думите му вариантът за правителство на малцинството е много неприятен и опасен, защото непрекъснато има риск от нестабилност.

mediapool.bg