Кламер БГ - Новини: Радев призова партиите да не се страхуват от управление през зимата

Радев призова партиите да не се страхуват от управление през зимата

България

|
Четв, 06 Окт 2022г. 12:55ч.
Радев призова партиите да не се страхуват от управление през зимата

Радев призова партиите да не се страхуват от управление през зимата

Президентството ще осигури на политическите партии всички условия за диалог. Това заяви държавният глава Румен Радев. От думите му се разбра, че все още не е решил кога да свика първо заседание на новия парламент. Следващата седмица ще има срещи с политическите сили, обясни той.

В новото народно събрание влизат седем партии. Намирането на формула за коалиция обаче ще бъде изключително трудно. Втората политическа сила – "Продължаваме промяната" обяви, че няма да влезе съюз с ГЕРБ или ДПС. Бъдеща коалиция с партията на Бойко Борисов отхвърлиха и БСП, и "Демократична България". Единствено най-малката партия – "Български възход" на Стефан Янев декларира, че е готова на всякакви коалиции.

Тенденцията за отчуждаване на българите от партиите и политиката не е пречупена и на тези избори. По резултатите са ясен знак, че хората очакват разбирателство и разум, заяви Радев. Той говори в столицата на Малта Валета, където се провежда среща на държавните глави от групата "Арайолуш".

"По-тревожното е за мен издигането на нови червени линии и то – след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата", заяви президентът.

По думите му това не било чак толкова страшно. Причината – за два месеца служебното правителство успяло да изгради стабилна основа, от която следващият кабинет бе следвало да може да преведе страната през зимата без особени трудности. Президентът посочи, че бе пусната газовата връзка с Гърция, което свалило цената на синьото гориво.

"Бъдете сигурни, че аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания, защото в момента е изключително важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог", каза Радев.

Обединена Европа не трябва да остава безразлична към войната на Русия срещу Украйна. Нейната ескалация е най-голямата опасност за световния мир след Втората световна война, каза президентът Румен Радев.

Една от темите, които той е обсъдил снощи в малтийската столица с колегите си от парламентарните републики в ЕС, е влизането на България и Румъния в Шенген.

"Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии", каза президентът Радев. "Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двоен стандарт. Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа."

Форматът за политически диалог "Арайолуш" е създаден през 2003 г. и обединява държавни глави на парламентарни републики от Европейския съюз, които обсъждат актуални въпроси за Европа. Групата носи името на португалски град, където за пръв път се състои среща в този формат, с участието тогава на шестима президенти.

Днес българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

mediapool.bg