Кламер БГ - Новини: Радев няма да ходи при Макрон за Северна Македония и намекна за референдум

Радев няма да ходи при Макрон за Северна Македония и намекна за референдум

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 16:39ч.
Радев няма да ходи при Макрон за Северна Македония и намекна за референдум

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев каза, че не възнамерява да участва заедно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Македония и намекна за възможен референдум по темата у нас.

ЕК, САЩ и някои европейски държави, сред които и Франция, настояват България да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС още в рамките на френското ротационно председателство на ЕС, което изтича на 30 юни.

Според неофициална информация се подготвя среща с френския президент Еманюел Макрон по темата в опит да се достигне до пробив.

"Няма напредък по откритите въпрос между София и Скопие и затова няма и условия за моя визита в Париж", каза Радев.

"Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати", добави той.

"Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата "Република Северна Македония" е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", добави президентът.

Той за пръв път повдига темата за евентуален референдум за Северна Македония. Подобно искане има и от страна на ВМРО.

В България общественото мнение поддържа твърда позиция към Скопие, но е ключово как ще бъде формулиран въпросът при едно подобно питане.

Организирането му, обаче, ще изисква сериозно време, вероятно ще блокира двустранните преговори и ще отдалечи още повече европейската перспектива на региона.

Водещата партия в управленската коалиция "Продължаваме промяната" даде поредица сигнали, че търси решение на кризата със Северна Македония, но последните неофициални коментари са, че отговорността по темата трябва да се сподели.

Засега няма изгледи България да "пусне" Северна Македония, въпреки че излизат все повече информации, че българското решение е свързано и с подкрепата, която страната ни ще получи по Плана за възстановяване.

Един от вариантите, по-които се работи, е българските изисквания да влязат в преговорната рамка на Северна Македония и ЕС да стане гарант за изпълнението им.

Именно в тази посока е подготвянето на срещата с Макрон.

Европейските държави, обаче, са скептично по отношение на вкарването на двустранни спорове на европейско ниво, и засега не е ясно дали този вариант може да се реализира.

В сряда външната министърка Теодора Генчовска, която е от квотата на "Има такъв народ", каза, че въпросът с Република Северна Македония не може да се реши до края на френското председателство на Съвета на ЕС.

"Чухте и след коалиционния съвет, че разчитат на МВнР, както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление обаче екипите на премиера продължават по различен начин да саботират процеса. Провеждат разговори с нашите партньори от ЕС, опитваме се чисто професионално да водим тези разговори, но научаваме по страничен начин, че се водят и паралелни разговори от съветници на премиера", посочи Генчовска.

Тя е в явен конфликт с екипа на премиера Кирил Петков, като наскоро обяви, че "България води две политики спрямо РС Македония".

На въпрос може ли премиерът да елиминира външно министерство по темата Република Северна Македония Генчовска каза, че "няма шанс външно министерство да бъде заобиколено".

Попитана дали Министерството на външните работи трябва да изготви доклад за напредъка в отношението между двете страни, Теодора Генчовска отговори, че това може да стане, ако се проведе Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), което е в прерогативите на президента, и той поиска такъв доклад от външно министерство.

Президентът е в правото си да поиска такъв доклад от всички членове на КСНС, допълни тя.

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС по темата, но той засега отклонява този призив.

mediapool.bg