Кламер БГ - Новини: Първите случаи на грип се очакват през ноември, пикът ще е в края на януари

Първите случаи на грип се очакват през ноември, пикът ще е в края на януари

България

|
Четв, 13 Окт 2022г. 13:43ч.
Първите случаи на грип се очакват през ноември, пикът ще е в края на януари

Първите случаи на грип се очакват през ноември, пикът ще е в края на януари

Още през ноември се очаква първата грипна вълна. Пикът се очаква да бъде достигнат в края на януари. Към момента няма доказани случаи на грип. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Със захлаждането на времето още през ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип, а през декември ще има повишение. Пикът ще е през януари или февруари. Грипната вълната ще продължи до март и април. Очаквам да е сериозна, защото имунитетът отслабна, каза проф. Ива Христова пред телевизия "Нова Нюз".

Симптомите са хрема, отпадналост, болки в мускулите и ставите, и висока температура, посочи Асен Меджидиев пред бТВ. По думите му здравната система е готова, всички лечебни заведения имат готовност и с интензивни легла.

Здравният министър каза, че не се очаква да има нова ковид вълна, но грипната епидемия може да е по-тежка, защото има спад в имунитета на хората.

В момента има повишение на острите респираторни заболявания, причинени от редица други вируси, каза проф.Христова.

"Това са риновирусите при децата, имаме аденовируси и парагрипни вируси. Очакваме и единични грипни вируси. Ще има циркулация преди да ги засечем. Очакваме грипът да е тип А, H3N2, той е включен във ваксината и доминира от години. Симптомите са болки в гърлото и температура, те настъпват изведнъж. Има и обща отпадналост с болки по тялото. По същия начин може да се започне и ковид", обясни проф. Христова.

Здравният министър и шефката на Националния център по заразни болести призоваха хората да се ваксинират, като си поставят противогрипни ваксини и такива срещу новия вариант на коронавирус.

До петък при личните лекари ще бъдат доставени 190 000 броя противогрипни ваксини, обеща Меджидиев. По думите му препоръчително е да се ваксинират хората над 65 години.

Проверка на Mediapool в столични аптеки показа, че трудно може да се купи, ако някой реши да си постави. Към момента е имало една доставка и количествата вече са изчерпани, казаха фармацевти.

Разработва се една ваксина, която да е едновременно и за ковид, и за грип, но няма да е готова за този сезон, каза проф. Христова.

Тя посочи, че може в един и същи ден хората да се ваксинират и с двете ваксини, но трябва да бъдат поствани на различни ръце.

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев коментира, че повечето респираторни инфекции започват с възпаление на гърлото и лимонът със сода е най-доброто средство за лечение. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата.

mediapool.bg