Кламер БГ - Новини: Протести пред БНР “за“ и “против“ уволнението на Волгин

Протести пред БНР “за“ и “против“ уволнението на Волгин

България

|
Съб, 04 Фев 2023г. 15:31ч.
Протести пред БНР “за“ и “против“ уволнението на Волгин

Снимката е от профила на Петър Волгин във

Граждани излязоха в събота на два протеста пред Българското национално радио (БНР) – едните с искане за оставката на журналиста Петър Волгин, а другите – в защита на водещия и предаването му "Политически Не коректно".

Недоволството срещу Волгин беше провокирано от скорошна негова публикация във "Фейсбук", в която той оправдава Народния съд: "Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

"Аз съм журналист от близо 40 години и такова безсрамие, такава арогантност не помня. В деня за поклонение на жертвите на Народния съд да се говори за един богат човек, че трябва да се свика пак Народен съд, е толкова нелепо. Това не е журналист и той никога не може да ми бъде колега. Той просто е един пропагандист и ми е жал за него", каза фоторепортерът и инициатор на протеста Цветан Томчев.

Заради тези думи на Волгин Томчев е изпратил писмо с подписка от съмишленици до председателя на СЕМ и генералния директор на БНР, в което се настоява за уволнението на водещия.

В отговор Волгин призова привържениците си да дойдат и да го подкрепят.

"Приятели, каня всички вас в събота, 04. 02. 2023 г. от 10.00 ч. пред сградата на БНР на "Драган Цанков" ". Каня ви не да защитим "Политически НЕкоректно", а да защитим правото си да мислим свободно и самостоятелно", написа водещият във "Фейсбук".

Така в събота преди обяд пред сградата на радиото се оказаха искащите оставката на Волгин и негови поддръжници. Полицията на място не допусна сблъсъци.

Сред гражданите, които се събраха в подкрепа на Волгин, бяха лидерът на "Атака" Волен Сидеров и народният представител от "Възраждане" Климент Шопов.

Пред журналисти Волгин каза, че когато се иска забрана на предаване, това е цензура.

Трябва да пазим свободата от всякакви посегателства, посочи той.

Волгин добави, че СЕМ може да окаже неформален натиск върху ръководството на радиото, да спре предаването.

Засега ръководството на радиото е показало, че не се поддава на натиск, коментира журналистът.

mediapool.bg